Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почетоха Георги Купов с горчива равносметка

[post-views]
Почетоха Георги Купов  с горчива равносметка

20191108_123557Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов участва във военния ритуал на Централните софийски гробища, с който на 8 ноември тържествено беше отбелязана 107-ата годишнина от първата българска морска победа – успешната торпедна атака на миноносеца „Дръзки“ срещу турския крайцер „Хамидие“ в Балканската война. С ритуала бе почетена и паметта на командира на торпедоносеца капитан I ранг Георги Купов.
„Композицията на флота в началото на 20 век е добър пример в сравнение с положението днес. Тогава сме имали комуникации, брегова артилерия, леки сили. Какво е отражението на тази композиция, адекватна на тогавашните възможности на държавата сега. Къде са ни ракетните катери, къде са ни подводниците, къде са ни бреговите ракетни комплекси? Затова трябва не само да се прекланяме пред паметта на героите, а да работим, за да докажем, че военноморската идея, започната и развита от тях, е все още жива”, подчерта в словото си вицеадмирал Емил Ефтимов.
На 8 ноември 1912 г. българският торпедоносец с командир капитан I ранг Георги Купов поразява бронирания турски крайцер, извеждайки го от строя до края на войната. 
Годишнината от първата българска морска победа беше отбелязана с военен ритуал и във Варна. Заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев прие строя на почетния караул пред Военноморския музей в града. Военнослужещите поднесоха венци и цветя пред кораба музей „Дръзки” и пред Паметника на капитан І ранг Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци по време на бойните действия през 1912 г.
Фото авторът

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани