Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бърнард Шоу – ярка личност с кауза на ХХ в.

[post-views]

В Националната библиотека до 22 ноември е открита изложба, посветена на една от най-ярките и радикални личности на ХХ в., надрасналият времето си ирландски драматург и Нобелов лауреат Джордж Бърнард Шоу (1856–1950). Изложбата е организирана от посолството на Ирландия у нас и е по повод публикуването на новата биография на автора от Кралската ирландска академия. 
3_Burnard_ShouРоден в Дъблин в изключителна нищета, той цял живот приема за кауза борбата срещу неравенството и бедността и в полза на феминизма, бил е глас на бедните и онеправданите. Казвал е, че най-голямото зло и най-лошото от престъпленията е бедността. Съвременник е на друг голям ирландски писател Оскар Уайлд. 
Авторът на знаменитата пиеса „Пигмалион”, която Холивуд филмира и получава Оскар, цял живот води борба и срещу войната. Голям успех има пиесата му „Героят и войникът”, посветена на Българско-сръбската война от 1885 г. Негов е знаменитият афоризъм: „Сега, когато се научихме да летим във въздуха като птици, да плуваме под водата като риби, ни остава само едно – да се научим да живеем на земята като хора”… Ирландският автор е трябвало да напусне страната си, за да бъде оценен. Дори смъртта му е в унисон на парадоксалния му стил на живот, когато на 94 г. той пада от стълба, докато кастри дърво в градината си. Но преди това вече е казал: „Само глупак може да празнува годините, в които смъртта наближава”.

Най-ново

Виж още

Избрани