Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия ще има още една военна база в Сирия

[post-views]
Русия ще има още една  военна база в Сирия

Москва сменя командира на Въздушно-десантните войски.

Русия ще има нова военна база в сирийския гр. Камишли. Това е кюрдско селище, където само допреди месец имаше американски войници, преди Вашингтон да обяви изтеглянето заради началото на третата турска операция в Сирия. Според руски репортери в базата вече има и противовъздушна ракетно-оръдейна система „Панцир“, която да защитава летището на Камишли.
Арабски издания коментират, че този ход е съгласуван между Москва и Дамаск. Руската агенция „Новости“ пък цитира началника на бъдещата комендатура Тимур Ходжаев, според когото задачата ще е да се управлява работата на вертолетите, участващи в руско-турските патрули по границата с Турция. По думите на Ходжаев сега ще е възможно патрулите да обхващат по-голяма територия.
550A5503-6B60-4BFD-85AB-4F2A6BB259AC_w1023_r1_sПатрулите започнаха след среща в Сочи между държавните глави на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин и маркират началото на създаването на т.нар. безопасна зона за връщане на сирийци в родината им. От края на октомври досега са осъществени няколко в различни точки на отстояние до 10 км южно от сирийско-турската граница.
Русия управлява военновъздушната база „Хмеймим“ и пристанище в Тартус в западната част на страната. Руската „Стройтрансгаз“, която навремето трябваше да изгради „Южен поток“ в България, ползва пристанището за период от 49 г. и ще инвестира стотици милиони долари в него съгласно споразумение от тази пролет.
Този ход затвърждава присъствието на Русия в Сирия, след като тя влезе през септември 2015 г. във войната на страната на президента Башар ал Асад. Преди официалното оповестяване на решението в. „Независимая газета“ писа: „Ако Москва установи присъствие там, няма да позволи нито на американците, нито на турците да влизат.“
Американските военнослужещи, базирани в Камишли, помагаха на доминираните от кюрдски бойци Сирийски демократични сили (SDF) в борбата срещу „Ислямска държава“. Балансът на силите в Северна Сирия, където коалицията контролираше по-голямата част от територията, обаче се промени с изтеглянето на САЩ заради турската операция „Извор на мира“. Последва споразумение между кюрдските бойци и режима на Асад.
Междувременно командващият Въздушнодесантните войски на Русия Андрей Сердюков, заемал поста от април, бе заменен, съобщи в. „Ведомости“. На негово място отива заместник-началникът на генералния щаб на армията генерал-лейтенант Александър Чайко. Източник на изданието твърди, че кадровата промяна е решена още през септември заради наближаващия край на времето, за което Сердюков е бил командирован.
Основната задача на Сердюков бе да ускори работата по съвместните турско-руски патрули в т.нар. деескалационна зона в Идлиб, последната голяма провинция, по-голямата част от чиято територия е под контрола на бунтовници. Събеседник на изданието обаче признава, че досега не е постигнат успех в „демилитаризирането“ на района и обстрелът от бойци в Идлиб не е прекратен. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани