Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Експертна група или съвет на мъдреците в НАТО? Франция и Германия представиха визии за бъдещето

[post-views]
Първо участие на Северна Македония на форум на НАТО

NATO

Германия и Франция представиха идеите си за подсилване на НАТО. Темата за единството на Алианса беше водеща на срещата на външните министри, която се проведе в Брюксел. Какво точно включват предложенията на Берлин и Париж – вижте.

Как да подсилим Северноатлантическия пакт? Накъде ще върви НАТО след критиките за жизнеността, способностите и ролята на организацията? Това са въпросите, който външните министри поставиха на лидерите за решаване на Срещата на върха в Лондон през декември.

След констатацията на френския президент Макрон, че Алиансът е в мозъчна смърт и предупреждението на американския държавен секретар Майк Помпео, че НАТО може да се окаже отживелица, ако не се промени, Париж и Берлин дадоха тема за размисъл. В лицето на външните министри Жан-Ив Ле Дриан и Хайко Мас, те представиха визиите си за бъдещето.

Германия предложи създаването на експертна работна група за обсъждане на стратегическите въпроси, докато Франция поиска формирането на съставен от политици „съвет на мъдреците“. И двете идеи целят да разширят фундамента на НАТО и да сплотят съюзниците, които имат все повече разногласия по ключови теми като случващото се в Североизточна Сирия, търговията с оръжие, напрежението в отношенията с президента Тръмп и дори климатичните промени.

Генералният секретар Йенс Столтенберг отказа да коментира стратегиите в детайли и няколкократно подчерта, че Алиансът е по-обединен от всякога и държавите-членки имат все повече инициативи заедно.

Българският външен министър Екатерина Захариева категорично заяви, че НАТО не е в мозъчна смърт и допълни, че именно той е основният фактор, който гарантира националната ни сигурност и в това не бива да има никакво съмнение. Пактът трябва да бъде съхранен на всяка цена, е общата позиция, която споделиха Захариева и колегите ѝ в Брюксел.

Най-ново

Единична публикация

Избрани