Информационен център на Министерство на oтбраната

Воини прокарват пътища на „Корен”

IMG_7686На учебен полигон „Корен” днес приключват тактико-специалните учения на инженерните роти на 91-ви батальон. Те бяха предшествани от започналите на 18 ноември полеви лагерни обучения. За първи път от 2000 г., когато бе създадено инженерното формирование в Пловдив като 91-ви позиционен полк, реорганизиран от 1 юни 2008 г. в 91-ви батальон от състава на 55-и инженерен полк в Белене, ротите провеждат обучение на този полигон.
На „Корен” сме заради поставените задачи, които трябва да изпълним в интерес на полигона и формирования, които идват тук на подготовка и на учения. Те включват възстановяване на съществуващи колонни пътища, както и прокарване на нови колонни пътища, обясни командирът на 91-ви батальон подполковник Петко Петков. 
Със специфичните си задачи се справи инженерната рота за пречистване на вода с командир капитан Иван Тричков –на тази длъжност от 2012 г. Устроен бе пункт за водоснабдяване от повърхностен водоизточник. Началник на войсковата филтровъчна станция ВФС-2,5 бе натрупалият много опит през годините сержант Пламен Перников. В химическата лаборатория редник Елица Кильовска следеше за качеството на водата, а за работата на агрегата се грижеше редник Стойчо Игралищев. Осигурени бяха охрана и строг пропускателен режим. 
Сложна бе дейността на инженерната рота за обща поддръжка с командир капитан Даниел Стоянов. Подчинените му трябваше да поддържат съществуващи маршрути и да прокарат нови с машина БАТ-М, да направят радиолокационна маскировка и лъжлив район за противотанков резерв. Взводът на капитан Христо Иванов устрои мостова преправа със звена от комплекта на тежкия механизиран мост. Старши сержант Стефчо Арабаджиев и редниците Красимир Демирев, Йордан Йорданов и Бисер Саров си знаеха отлично задълженията и демонстрираха завидните си умения. 
IMG_7855Позната бе обстановката на полигона на командира на инженерната рота за вертикални конструкции капитан Стоян Мечкаров, тъй като той е идвал на „Корен” при съвместни учения. На полевото обучение взводовете от ротата преминахме занятия по кормуване и маскировка, по техническа подготовка и по тактико-специална подготовка. В ротното учение, до известния километричен камък, воините устроиха, оборудваха и маскираха пунктове за управление. Развърната бе осветителна станция от електротехническия взвод на старши лейтенант Мариян Буколски. 
Районът на полигона е непознат за голяма част от личния състав. Но военнослужещите се справиха със задачите си, обобщи подполковник Петко Петков. След завършващите днес ротни учения от 25 до 29 ноември предстои тактико-специалното учение „Марица-19” на 91-ви батальон под ръководството на командването на 55-и инженерен полк.
IMG_7967То е на тема „Участието на инженерния батальон за обща поддръжка в отбранителната операция на Сухопътния компонент” и се явява като венец на цялостната подготовка на инженерното формирование. Според новите планировки такова учение се провежда веднъж на две години.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top