Информационен център на Министерство на oтбраната

Генерал-майор Михаил Попов: Няма от какво да се срамуваме

MIHAIL-POPOVЗаставаме пред обществото с високо вдигната глава, защото няма от какво да се срамуваме. Това каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов в емоционално слово, с което откри тържеството по повод Празника на Сухопътните войски. Сред присъстващите в кинозалата на Военната академия „Г. С. Раковски” бяха президентът Румен Радев, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, председателят на парламентарната Комисия по отбрана Константин Попов, генерали, адмирали, офицери – действащи и от запаса, от и резерва, военни аташета.
„Сухопътните войски сме първи по проведени учения и участници в тях, първи сме по участие в мисиите, първи сме при оказване на помощ на населението. В другите области, особено свързани с финансирането, ние често не можем да се класираме и в челната тройка”, сподели генерал-майор Попов.
Може би това е така, защото не сме атрактивни, заяви той. И продължи: „Когато очаквах високотехнологичното обновление на Сухопътните войски в средата на годината, виждах светлина в тунела. Оказа се, че светлина имаше, но не беше тази, която очаквах”, каза генерал-майор Попов. Но обобщи: „Сухопътните войски са готови да изпълнят конституционните си задължения по защитата на нашата Родина”.
В словото си президентът Радев напомни, че винаги е настоявал модернизацията на трите вида въоръжени сили да върви едновременно. Той посочи, че усилията трябва да се насочат към преодоляване на некомплекта с личен състав. Трябва да се възстановят привлекателността и достойнството на военната професия, изтъкна държавният глава.
От името на политическото ръководство на МО заместник-министър Запрянов заяви, че споделя загрижеността на генерал-майор Попов за това, че модернизацията на Сухопътните войски се забавя. „Това забавяне не IMG_7503се дължи нито на политически, нито на военни фактори. Дължи се на това, че процедурите по превъоръжаването на трите вида ВС се оказаха достатъчно сложни. Нашата система за отбрана се оказа неподготвена да подготви, да придвижи и да проведе такива сложни процедури”, изтъкна Запрянов. Той обаче сподели оптимизма и увереността си, че бюджетът за отбрана през следващите години ще нараства, което означава, че от ресурсна гледна точка развитието и модернизацията на Сухопътните войски и на другите видове въоръжени сили е осигурено.
Достойно се представяте при участието си в учения и подготовки, изпращате подготвени контингенти в чужбина, оказвате помощ на населението, където и когато е най-трудно, обърна се към личния състав на Сухопътните войски генерал Боцев. Той посочи, че хората са в центъра на вниманието при съставянето на бюджета на МО. Има тенденция на повишаване на доходите, като заплатите бяха увеличени през последните две години, а предстои увеличението им и с новия бюджет. Извършен е ремонт за 16 млн. лв. на сградния фонд на редица формирования. Предстои реализацията на проекти за придобиване на бойно оборудване, бронирани жилетки и каски за Сухопътните войски. „Очаквам сключването на договора за новите бойни машини през следващата година. Не по-малко важно е, че отворихме пътя за реализация и на други ключови, макар и по-малки проекти, като ремонта на танковете Т-72. Процесът ще продължи и през следващата година”, каза генерал Боцев. Напълно подкрепям думите на генерал Попов, че действително най-онеправдани са Сухопътните войски, но се надявам повече внимание да се обърне на Сухопътните войски и нещата да потръгнат догодина, сподели той.
Бяха връчени награди на заслужили военнослужещи. Със заповед на министъра на отбраната с почетен знак на МО „Св. Георги” – първа степен, за офицери беше удостоен генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков, който в периода 2001–2003 г. беше началник на Главния щаб на Сухопътните войски, а сега е председател на Асоциацията на Сухопътните войски.

Стара Загора
DSCN0523Близо 2000 души се запознаха с военната техника 
Във военно формирование 48430 – Стара Загора, от състава на 2-ра механизирана бригада се проведе Ден на отворени врати. Инициативата бе по случай Празника на Сухопътните войски – 19 ноември.  
Посетителите имаха възможност да се запознаят с учебно-материалната база на военното формирование, както и с образци на бойна техника на въоръжение в Сухопътните войски – ЛАПП „Мерцедес G-270”, ЛАПП „Хамър” А1 и БТР-60ПБ-МД 1. 
Ученици и жители на града разгледаха образци на стрелково въоръжение, като ПТУРК „Фагот”, СПГ-9, СТРЕЛА -2М, РПГ-7В, снайперова карабина „MSG90A1” и се запознаха с тактико-техническите им данни. Наблюдаваха демонстрации по разглобяване и сглобяване на 7,62-мм автомат „Калашников”, 7,62- мм картечница „Калашников” и 9-мм пистолет „Макаров”. По случай честването на  празника, формированието беше посетено от близо 2000 души, повечето от които ученици от различни училища, техникуми и гимназии от града.

Ямбол    
Деца пристигат на плаца с маршова стъпка

Y_9В Ямбол 42-ри механизиран батальон и 20-и самоходен артилерийски дивизион честваха празника на Сухопътните войски с показ на основни образци въоръжение и техника. Най-любознателните посетители бяха приятелите на Българската армия от четвъртите класове на елитното основно училище „Любен Каравелов“ в Ямбол. Те пристигнаха на плаца на батальона под строй и с маршова стъпка. Както винаги при всяко посещение на възпитаниците от училището, те приятно изненадаха военнослужещите и ги поздравиха за празника.  

 Шумен
„Да поговорим за пехотата” 
По повод празника на Сухопътни войски, Военно окръжие – Шумен и Радио Шумен, със съдействието на Военен клуб – Шумен и Телевизия Шумен организираха публичен разговор под надслов „Да поговорим за пехотата” с участието на старши сержант Росен Цанков – командир на разузнавателна група от 29-и механизиран батальон – Шумен. 
Пред ученици, студенти и граждани на Шумен, старши сержант Росен Цанков обясни, какви качества трябва да притежава един бъдещ пехотинец и с какви отговорности е свързана професията. Командирът на разузнавателна група разказа за въоръжението и техниката, които използва в работата си, както и за ученията и мисиите си зад граница. Присъстващите имаха възможност да видят войнишка униформа модел от 1915 г., която беше представена от капитан о.з. Стефанов от  регионален клуб „Традиция” – Шумен. Демонстрациите по разглобяване и сглобяване на 7,62 мм автомат „Калашников“ и присъствието на снайперист в маскировъчен костюм предизвикаха най-голям интерес. В предизвикателството разглобяване и сглобяване на оръжието се включиха деца от различни възрасти.
В празника на Сухопътни войски се включи и танцова формация “WoW”.                                                                

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top