Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Деян Дешков: 2020-а ще бъде изключително „гореща“

[post-views]
Бригаден генерал Деян Дешков: 2020-а ще бъде изключително „гореща“

DSC07752– Господин бригаден генерал, кои събития в бригадата бихте откроили след 31 май, когато заехте сегашната си длъжност?
– След 31 май военнослужещи и формирования от бригадата участваха в международни учения в Украйна, Албания, в учението „Родопи-19” у нас като противостоящи сили… Но чисто наши събития, на бригадата, мога да отчета три. Едното е учението „Мирен страж-19”, което се проведе на полигон „Корен” заедно със съпътстващите го ротни и батарейни учения преди него. Наскоро премина командно-щабното учение на бригадата под непосредственото ръководство на началника на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов. И разбира се, ще спомена началото на непосредствената подготовка на поредната рота „Алтеа” за дежурство от 1 януари. Тя ще смени също наша рота, която в момента е в дежурство. „Алтеа” е тежка и ангажираща задача. Това е така, защото провеждаме непосредствена подготовка като за другите мисии, трябва да знаем къде през цялото време се намират хората, а ние ги използваме и във всекидневните задачи. 

– Какви са оценките ви за тактическото учение с бойна стрелба „Мирен страж-19” на 3-ти механизиран батальон? 
– Изключително съм доволен от това учение на полигон „Корен”. Идеята беше да се наблегне на учебни въпроси, които са неочаквани за обучаваните, в това число – за командира на батальона и щаба му, както и за командирите на роти. Задачите и целите, които си бяхме поставили, бяха изпълнени на 100 процента. Звучи като шаблон, но задачите не бяха шаблонни. В кризисна обстановка с минимум информация тествахме как се прави възможният добър анализ, за да може да се вземе максималното правилно решение от командира на батальона подполковник Пейчо Генов и да се действа в кратки срокове. Той да може да уясни задачата си, да оцени обстановката и да вземе съответното решение, да види и оцени рисковете. Да прецени кое зло е по-малко за батальона му в съответната тактическа обстановка. Подполковник Генов взе изцяло творчески решения на базата на опита и знанията си. Дали бяха идеални? Не, разбира се. Като на всяко едно учение, когато изненадаш някого, се получават слабости, но дори някои от тях бяха отстранени в движение. Така че обстановката беше максимално близка до реалната. 

– Какво беше най-характерно за преминалото наскоро командно-щабно учение на бригадата?
– Този път не беше наблегнато основно на воденето на боя, а на придвижването и развръщането на бригадата, което е ново за нас. Учебните въпроси, като степента на сглобеност на щаба, на подготовката на личния състав, на начина на разпределение на задачите и отговорностите, както и на осъществяване на контрола на подчинените формирования бяха полезни поради смяната на хората. Видях кои места са силни в щаба на бригадата и на кои пропуски трябва да обърнем внимание, за да концентрираме усилията си върху тях. 

– Защо се наложи провеждането на курс за инструктори за динамична стрелба?
– Определен процент от стрелковите ни тренировки се провеждат в условията на динамичната стрелба, така че за тази дейност имаме подготвени хора. Инструкторите, които преминаха курс, са за друга инициатива. Със заповед на министъра на отбраната динамичната стрелба в условията на Т-клас е определена като новия военноприложен армейски спорт. Проведеният курс беше за инструкторите и треньорите от въоръжените сили като цяло. Те ще подготвят отборите на формированията, за да участват в новия военноприложен спорт. Ние съвместно с 68-а бригада „Специални сили” подготвихме инструктори и треньори, а през февруари ще направим втори такъв курс. И първото общоармейско състезание по стрелба в условията на Т-клас, под егидата на министъра на отбраната, ще бъде през лятото на 2020 г. Точките от него няма да се отчитат в общоармейското класиране, защото е нов спорт, но състезанието ще влезе в календара на Въоръжените сили през 2021 г.

DSC07187– Как бихте определили за бригадата следващата 2020 г.?
– 2020 г. се очертава изключително „гореща” за бригадата. Да, по принцип бригадата си е „горещо” формирование. Но през 2020 г. има една допълнителна задача, която не е била характерна до момента, но може би ще се превърне в традиция, и то не само за нашата бригада. Наред с планираните сертификации  и учения на механизираните батальони, за първи път от десетилетия, през октомври следващата година ще проведем пълностепенно тактическо бригадно учение, ръководено от Сухопътните войски. То се заключава в пълностепенно получаване на задачата, планиране, развръщане на местността на цялата бригада, бойни действия и т.н. В моята кариера нямам спомен за провеждане на бригадно учение. Може би е имало при други условия, но това е една традиция на ученията, която предстои да бъде възродена и първа от другите формирования ще бъде 61-ва бригада. 

– Чувствате ли резултати в бригадата от инициативата „Бъди войник”?
– „Бъди войник” е под егидата на Министерството на отбраната. В гарнизоните на бригадата ние подкрепяме тази инициатива. Отделно сме добавили две групи в Карлово и една в Казанлък, които пред учениците от 11. и 12. клас представят военната професия, и в частност спецификата на батальоните и дивизионите от бригадата. Да, има някакво раздвижване в двата ни гарнизона. Но не мисля, че резултатите от „Бъди войник” трябва да се очакват незабавно, те ще дадат отражение след 2–3 г. 

– В заключение, рожденият ден ви е на 25 ноември и ставате на 44 години. Какво е чувството да сте най-младият генерал в Българската армия? 
– На този факт изобщо не обръщам внимание. За мен няма никакво значение кой е по-голям от мен или по-малък. Важно е да се справям със задълженията си, бригадата да  изпълнява задачите си и да съхраня личния състав. Няма значение на каква възраст съм аз, на каква възраст са ми подчинените, тези, които са наравно с мен или над мен. Интересува ме това, което върша, да бъде, както трябва.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани