Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Воини прокарват пътища на „Корен”

[post-views]

IMG_7686На учебен полигон „Корен” днес приключват тактико-специалните учения на инженерните роти на 91-ви батальон. Те бяха предшествани от започналите на 18 ноември полеви лагерни обучения. За първи път от 2000 г., когато бе създадено инженерното формирование в Пловдив като 91-ви позиционен полк, реорганизиран от 1 юни 2008 г. в 91-ви батальон от състава на 55-и инженерен полк в Белене, ротите провеждат обучение на този полигон.
На „Корен” сме заради поставените задачи, които трябва да изпълним в интерес на полигона и формирования, които идват тук на подготовка и на учения. Те включват възстановяване на съществуващи колонни пътища, както и прокарване на нови колонни пътища, обясни командирът на 91-ви батальон подполковник Петко Петков. 
Със специфичните си задачи се справи инженерната рота за пречистване на вода с командир капитан Иван Тричков –на тази длъжност от 2012 г. Устроен бе пункт за водоснабдяване от повърхностен водоизточник. Началник на войсковата филтровъчна станция ВФС-2,5 бе натрупалият много опит през годините сержант Пламен Перников. В химическата лаборатория редник Елица Кильовска следеше за качеството на водата, а за работата на агрегата се грижеше редник Стойчо Игралищев. Осигурени бяха охрана и строг пропускателен режим. 
Сложна бе дейността на инженерната рота за обща поддръжка с командир капитан Даниел Стоянов. Подчинените му трябваше да поддържат съществуващи маршрути и да прокарат нови с машина БАТ-М, да направят радиолокационна маскировка и лъжлив район за противотанков резерв. Взводът на капитан Христо Иванов устрои мостова преправа със звена от комплекта на тежкия механизиран мост. Старши сержант Стефчо Арабаджиев и редниците Красимир Демирев, Йордан Йорданов и Бисер Саров си знаеха отлично задълженията и демонстрираха завидните си умения. 
IMG_7855Позната бе обстановката на полигона на командира на инженерната рота за вертикални конструкции капитан Стоян Мечкаров, тъй като той е идвал на „Корен” при съвместни учения. На полевото обучение взводовете от ротата преминахме занятия по кормуване и маскировка, по техническа подготовка и по тактико-специална подготовка. В ротното учение, до известния километричен камък, воините устроиха, оборудваха и маскираха пунктове за управление. Развърната бе осветителна станция от електротехническия взвод на старши лейтенант Мариян Буколски. 
Районът на полигона е непознат за голяма част от личния състав. Но военнослужещите се справиха със задачите си, обобщи подполковник Петко Петков. След завършващите днес ротни учения от 25 до 29 ноември предстои тактико-специалното учение „Марица-19” на 91-ви батальон под ръководството на командването на 55-и инженерен полк.
IMG_7967То е на тема „Участието на инженерния батальон за обща поддръжка в отбранителната операция на Сухопътния компонент” и се явява като венец на цялостната подготовка на инженерното формирование. Според новите планировки такова учение се провежда веднъж на две години.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Избрани