Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Контингент от 150 воини се завърна от Афганистан

[post-views]

IMG_0175Поредният 38-и български контингент в състав от близо 150 военнослужещи, които участваха в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”, се завърна в България. Вчера контингентът беше тържествено посрещнат и разформирован на церемония в Хасково, съобщиха от Сухопътните войски.
Сред официалните гости бяха командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов, командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, местни ръководители.
По време на шестмесечната си мисия воините от 38-ия контингент изпълниха успешно поставените им задачи – денонощни дежурства на контролно-пропускателен пункт, патрулиране, дейности, свързани с подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона. 
Националният командир полковник Иван Иванов е държавен експерт в Дирекция „Логистика” в Щаба на отбраната. Ротата за охрана на летище Кандахар беше сформирана от над 100 военнослужещи от състава на 31-ви механизиран батальон – Хасково. Командир на ротата беше капитан Светлин Симеонов – заместник-началник на щаба по огневата поддръжка във в. ф. 52740.
За мен е чест да поздравя всички вас и ви приветствам с добре дошли в България след успешно изпълнение на мисията в Афганистан, обърна се към воините генерал-лейтенант Тодоров. Той похвали завърналите се за тяхната подготовка, висока мотивация, себеотдаване, с което значително са затвърдили авторитета на България и Българската армия сред нашите съюзни партньори.
„Възхищавам се от вашите професионални и човешки качества, от това, че изпълнихте успешно мисията си – защита на живота, свободата и сигурността на цивилното население в Афганистан и от това, че бяхте пълноценни и равностойни партньори на нашите съюзници. Добре дошли отново в Хасково!”, емоционално поздрави контингента областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова. Заместник-кметът на Хасково Динко Тенев благодари на военнослужещите за достойната служба, за мъжеството и за родолюбието. Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командващия на СКС и командира на Сухопътните войски бяха наградени 33-ма военнослужещи. Ритуалът завърши с преминаване в тържествен марш. 

Най-ново

Виж още

Избрани