Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Красимир Каракачанов: Имаме своето бъдеще като нация и народ, ако сме единни

[post-views]
Красимир Каракачанов: Имаме своето бъдеще като нация и народ, ако сме единни

Паметникът на Дeвeтa Плевенска пехотна дивизия увековечава силата на българския дух и храбростта на нашите деди, подчерта по време на откриването вицепремиерът и министър на отбраната

Министър Каракачанов участва в изграждането на паметника с лични средства  Фото: Красимир Тодоров„Хиляди наши герои от войните за освобождение и обединение през миналия век останаха в безкръстни гробове в Македония, Добруджа, Поморавието, Тракия. Тук е мястото, където всеки българин може да сложи цвете на признателност в памет на своя дядо, отдал живота си за защитата на България и обединението на българския народ“. Това каза в словото си вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на тържествената церемония в Плевен за откриването на паметника на Дeвeтa пeхoтнa дивизия и героите от Дойранската епопея от Първата световна война начело с техния командир генерал Владимир Вазов.

„Предимството на генерал Вазов пред неговите противници беше, че те бяха в чужда земя, а той бранеше своята“, подчерта още военният министър. В словото си той припомни величави моменти от защитата на Дойран от българската войска и командирските и личностните качества на пълководеца генерал Вазов, спечелил уважението на свои и чужди на бойното поле.

„Този паметник увековечава силата на българския дух и храбростта на нашите деди, служили в българската войска. И днес България има нужда от такива паметници” – посочи министър Каракачанов. „Българският народ е успявал тогава, когато се е борил, и тогава, когато е бил единен. В окопите всички имаха една мисъл – защитата на България и обединението на българските земи“, каза още министърът на отбраната и подчерта: „Това е изводът – имаме своето бъдеще като нация и народ, ако сме единни“.

Празничната церемония започна от площад „Възраждане“ с демонстрации на Националната гвардейска част, ученическия гвардейски отряд от Плевен и представителния оркестър на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Празникът за Плевен продължи с тържествено откриване на паметника на площад „Свобода“. Символичното  прерязване на лентата на новия мемориал направи министърът на отбраната Красимир Каракачанов заедно с председателя на Комисията по отбрана към НС генерал от резерва Константин Попов и доайенът на Изпълнителния комитет „Героите на Дойран” Атанас Данаилов. Последва освещаване и от свещеници от плевенските храмове.

Атракцията на празничната церемония бяха ефектните демонстрации на Националната гвардейска част„За мен е чест да открием този паметник, който Плевен отдавна заслужаваше. Крайно време беше хората от Плевен и района, чиито деди са загивали за обединението на България, да получат един достоен паметник. Преди година и половина инициативният комитет за изграждането му се обърна към мен с предложението да стана техен патрон и аз им благодаря за това“, заяви пред присъстващите на площада министър Красимир Каракачанов. 

Вицепремиерът благодари на Министерството на отбраната за дарените средства за отливане на монумента, на Инициативен комитет „Героите на Дойран“, Община Плевен, както и на всички, подкрепили със средства и усилия изграждането на паметника, включително и военнослужещите от формированията в гарнизон Плевен, родолюбиви и патриотични организации и съюзи.

Слова произнесоха Иво Атанасов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” в МО, кметът на Плевен Георг Спартански, Иван Нинов от Инициативния комитет.
„Ако трябва да разкажем всичко за паметника, ще е необходимо да се върнем в 30-те години на миналия век. Тогава е първата инициатива, дори е направена и първа копка. От март, на практика, започна активната кампания за набиране на средства и представяне на проекти. Сега, година и половина по-късно, виждаме един прекрасен паметник – цяла композиция от пет фигури. Монументът възлиза на малко над 220 000 лв.”, обясни по-рано пред журналисти Каракачанов. Церемонията по откриването завърши с поднасяне на венци и цветя.

Георг Спартански: 101 години сме длъжници на прадедите си
„Вече 101 г. сме длъжници на онези наши прадеди, които оставиха костите си, за да я има България”, каза кметът на община Плевен Георг Спартански.
„Днес е ден, в който почитаме героизма, делото и паметта на наши и не само наши съграждани. В този континент Европа има една държава, която е най-старата съвременна, нарича се България. Ние уважаваме всички национални символи, но обичаме българския национален химн. Ние се прекланяме пред героизма на славната Българска армия, която за повече от 1300 г. е спечелила хиляди битки, но нито веднъж българско знаме не е попадало в плен“, подчерта Спартански. По думите му воините са се били за обединение на българите в националните етнически граници и запазване на целостта и независимостта на Отечеството. „Нашите герои направиха това, което удиви целия свят. В окопа всички са били българи и не са се делили по партиен, социален или етнически признак”, каза още Спартански. Инициативата е подкрепена от община Плевен с 20 000 лв.

Подобен мемориал не е издиган последните 75 години
Изгрaждaнeтo нa пaмeтникa нa Дeвeтa Плeвeнcкa пехотна дивизия ce рeaлизирa зa oкoлo гoдинa и пoлoвинa, cлeд кaтo пaтрoн нa Инициaтивния кoмитeт прeз мaрт 2018 г. cтaнa миниcтърът нa oтбрaнaтa Крacимир Кaрaкaчaнoв. Идeятa зa монумента oбaчe e нa близo 100 г. Мемориалът в Плевен е първият от такъв мащаб, издиган през последните 75 г. и е посветен на една от най-големите победи на Българската армия през Първата световна война – битката при Дойран. През годините са правени няколко опита да бъде изграден паметник за увековечаване на подвига на българския воин, като през 1936 г. в Плевен е учреден Инициативен комитет за изграждане на паметник на героите от 9-а Плевенска пехотна дивизия. Изготвен е проект, започва усилено събиране на средства. Военновременната обстановка в страната, както и последвалите драматични събития около и след 9 септември 1944 г. осуетяват намеренията на плевенската общественост. Събраните средства за паметника изчезват безследно.

През 2000 г. е взето решение за издигане на паметник, но липсата на достатъчно финансови средства принуждава организаторите да се задоволят само с поставянето на паметна плоча в района на Паметника на 4-ти Плевенски пехотен полк. На 16 март 2018 г. под патронажа на министър Каракачанов бе създаден Инициативен комитет „Героите на Дойран“ за изграждането на паметник във връзка със 100-годишнината от битката при Дойран и края на Първата световна война. Той самият е участвал с лични средства за изграждането на паметника, като превежда една своя заплата като министър на отбраната.

Проектът бе утвърден от Областната комисия „Военни паметници“ съгласно Закона за военните паметници. Макет на проекта мина и на обществено обсъждане в Плевен, като получи пълно одобрение.
Oт Инициaтивния кoмитeт „Гeрoитe нa Дoйрaн“ блaгoдaрихa нa вcички дaритeли, cрeд кoитo освен министър Кaрaкaчaнoв са и Cъюзът нa вeтeрaнитe oт вoйнитe в Бългaрия, Cъюзът нa oфицeритe и ceржaнтитe oт зaпaca и рeзeрвa, личният cъcтaв нa Гaрнизoн Плeвeн, нaрoдни прeдcтaвитeли и мн. др.

Мемориалът представлява художествена композиция от пет скулптури – на генерал Владимир Вазов и четирима от неговите войници. Проектът на новия внушителен комплекс, който със сигурност ще се превърне в още едно място за масово поклонение в Плевен, е дело на арх. Анатоли Христов и инж. Милчо Илиев, които също са дарители. Петте скулптури са създадени от бургаския скулптор Борис Борисов. Фигурата на генерал Владимир Вазов гледа на Запад към Македония, а идеята за изграждане на този паметник е на основателя на Радио и Агенция „Фокус” Красимир Узунов.

Свалете знамената! Минава генерал Вазов – победителят от Дойран!
'В окопа всички са били българи и не са се делили по партиен, социален или етнически признак', каза кметът на ПлевенГенерал-лейтенант Владимир Вазов е бележит наш военачалник, командир на Девета плевенска пехотна дивизия в състава на Първа българска армия през Първата световна война. Негови братя са патриархът на българската литература Иван Вазов, генерал Георги Вазов и политикът Борис Вазов. Наред със забележителната му военна кариера името му се свързва и със случая със „свалянето на бойните знамена“ пред него в Лондон, лично описан в неговите спомени. В 1936 г. английските ветерани канят своя най-достоен противник на бойното поле в качеството му на дългогодишен председател на Съюза на запасните офицери у нас. Вазов е поканен в Англия на конгрес на организацията на ветераните Британски легион, честващ победата на имперската армия през Първата световна война. На гара „Виктория“ в Лондон българинът е посрещнат с уважение и най-големи почести от кмета на града. Когато минава, е построен почетен легион със знамена. Тогава генерал Хамилтън, който го придружава, командва: „За почест, мирно!“ На парада участват 3000 военни и 200 бойни знамена. Когато се явява делегацията с българина, фелдмаршал лорд Милн заповядва: „Свалете знамената! Минава генерал Вазов – победителят от Дойран!”

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани