Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началниците на отбраната на страните от ЕС обсъдиха военните операции и мисии на Европейския съюз, сътрудничеството с НАТО и с държавите-партньори

[post-views]
Началниците на отбраната на страните от ЕС обсъдиха военните операции и мисии на Европейския съюз, сътрудничеството с НАТО и с държавите-партньори

EU-otbrana-na4alniciВоенните операции и мисии на ЕС, сътрудничеството с НАТО и развитието на военните способности на съюза бяха сред основните теми на есенната сесия на Военния комитет на ЕС. В заседанията, които се проведоха на 20 и 21 ноември в Брюксел, участва началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

Участниците във форума подчертаха необходимостта от продължаване на усилията по осигуряване на нужните ресурси за постигането на целите на операциите и мисиите по линия на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Поставен беше акцент върху засилването на сътрудничеството и взаимната помощ с международните организации и партньори като ООН, НАТО и Африканския съюз, с цел синхронизиране на действията на терен.

Началниците на отбраната потвърдиха своята ангажираност към процесите по планиране и развитие на военните способности на ЕС за постигане нивото на амбиция на съюза. Те приветстваха съвместните усилия на Алианса и ЕС по изграждане на капацитет и устойчивост на партньорите от Западните Балкани, което да доведе до постигането на стабилност в региона. Участниците се обединиха, че трябва да продължи работата по дигитализацията и внедряването на изкуствен интелект в отбраната.

Източник: https://www.mod.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани