Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

20 години от приемането на България в ЦЕРН

[post-views]
20 години от приемането на България в ЦЕРН

4-prezident2„Българското правителство и държавите от региона следва да обединят усилията си за по-бързото изграждане на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа“. Тази позиция държавният глава Румен Радев изрази на среща на „Дондуков“ 2 с генералния директор на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) проф. Фабиола Джианоти. Проф. Джианоти е в страната по повод на тържественото отбелязване на 20-годишнината от приемането на България за пълноправен член на ЦЕРН. 
Президентът Румен Радев открои значимостта на изграждането на модерни научни центрове в Югоизточна Европа като предпоставка за създаване на перспектива за развитие на младите хора в родните им страни. Радев отново подчерта, че без равномерно разпределение на научна и образователна инфраструктура между Източна и Западна Европа е невъзможно да бъде постигнато реално социално и икономическо сближаване в ЕС независимо колко средства се усвояват чрез  европейските фондове. 
Проф. Джианоти потвърди готовността на ЦЕРН за съдействие за изграждането на Институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа, за технологичен обмен, както и за последващо разширяване на научното сътрудничество с България. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024