Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Космосът – новата оперативна сфера на НАТО

[post-views]
Космосът – новата оперативна сфера на НАТО

Преди общата среща на външните министри на страните от НАТО генералният секретар на Алианса Йенс Столтенбер проведе отделен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео
Важни решения за продължаващата адаптация на НАТО към новата среда за сигурност бяха взети на срещата на външните министри на страните от Алианса през тази седмица. Постигнато бе съгласие, че Космосът ще бъде новата оперативна сфера за действие на Северноатлантическия пакт, която ще се добави към земята, въздуха, моретата и кибер пространството. „Това ще позволи при отбранителното планиране на НАТО да иска от съюзниците да предоставят възможности и услуги като например часове за ползване на сателитните комуникации“ – заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Той добави, че НАТО няма никакво намерение да разполага оръжия в Космоса и подходът на съюзниците към това пространство ще бъде напълно съобразен с международното право. 

НАТО ще възпира терористите и агресорите срещу своите членки от Космоса и той ще бъде своеобразно бойно поле за Алианса. Това стана ясно от думите на постоянната представителка на САЩ в Пакта Кей Бейли Хъчисън в телефонен брифинг за журналисти в Брюксел. Разговорът се проведе в навечерието на срещата на външните министри на страните членки. Дипломатката повтори казаното няколко часа по-рано от генералния секретар Йенс Столтенберг, че НАТО ще обяви Космоса за своя  нова оперативна сфера. Тя обаче изложи по-подробна визия: „Ще имаме повече антитерористични действия и това ще бъде важно за адаптирането към новите видове война, пред които сме изправени. Знаем, че хибридните и киберкомуникациите са част от всичко, което правим, най-вече в сферата на сигурността. И така Космосът наистина излиза на предна линия, ако се подготвим да възпираме някого или да защитаваме която е да било от нашите членки.“

По отношение на енергийната сигурност министрите се съгласиха с препоръките за консолидиране на ролята на НАТО в тази сфера. Това, от една страна, означава защита на критичната енергийна инфраструктура, а от друга – осигуряване на непрекъснат безпрепятствен достъп до енергийни ресурси за въоръжените сили на Пакта. На срещата в сряда НАТО за първи път направи в качеството си на Алианс оценка на Китай. Разяснения по този въпрос отново даде Хъчисън. Тя каза: „За нас е важно да видим какви са възможностите и предизвикателствата от Китай. За първи път НАТО прави това. Китай става все по-активен по въпросите на глобалната сигурност и това означава, че ще оценим какъв е рискът, идващ от тази страна, ако тя не стои в рамките на основания на правила ред. Надяваме се тя да остане в тези рамки, но, изглежда, Пекин си служи с военни методи“, каза тя.

САЩ искат нови договори за контрол над въоръжаването, в които освен тях да участват Китай и Русия, продължи Кей Бейли Хъчисън. Това е особено важно, след като на 2 август бе прекратено действието на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, подписан между СССР и САЩ през 1987 г. „Това са двете главни страни, които са способни да нанесат вреди на нашата сигурност“, изтъкна американската представителка.
Хъчисън нападна френския президент Еманюел Макрон заради думите му от миналата седмица, че НАТО е в мозъчна смърт. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани