Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Добрият бинокъл спестява много излишно ходене

[post-views]

(Продължение от последните два броя)

лов218. Не следвайте водача. Ако преследвате дивеч в снега и внезапно откриете, че друг ловец е стъпил на следата пред вас, очевидно не си струва да го следвате. Наместо това бързо направете голям кръг и се опитайте да изчакате в засада. Има шанс ловецът отпред да изтика животното към вас. Етиката изисква да бъдете на значително разстояние от другия ловец, което зависи от района на лова.

19. Спете удобно при нощуване сред природата. Леглото в незатоплена палатка или колиба ще ви държи студено през нощта, ако нямате подложка под спалния чувал. Ако не разполагате с такава, постелете дрехи, които да изолират студения въздух, тъй като изолацията на чувала се смачква под тежестта на тялото ви и предлага слаба защита.

20. Вземете най-добрия чувал със себе си. Осигурете си най-добрия спален чувал, когато ходите на лов в студено време – дори да сте на палатка или в колиба, където е запалена печка. Огънят ще угасне през нощта и температурата вътре просто ще се изравни с тази отвън. Леките летни спални чували стават само за лятото.

21. Яздене на кон в студено време. Язденето на кон в студено време ще ви изстуди бързо, ако го правите по-продължително време. Загрейте, като се спуснете с коня надолу по някой склон. Това не само ще накара кръвта Ви да се раздвижи, но е добре и за коня, който се нуждае от почивка.

22. Не плашете дивеча. Дивечът се плаши лесно от звука на колите, кучетата и човешките гласове. Повечето животни хукват да бягат или да летят само при вида на ловците. 
Паркирайте колкото можете по-далеч от мястото, където очаквате да ловувате, и тихо приближавайте.

23. Предотвратете изстинката от обилно изпотяване през зимата. Изпотяването може да е най-големият ви враг в един студен ден. Вземете всички мерки да се поддържате сухи, дори ако това означава да свалите от себе си потните дрехи при минусови температури. Избягвайте да оставате изпотени дълго време на едно място. Ако седнете потни дори за кратко време, простудата ви е гарантирана.

24. Търсене на патици с бинокъл. Когато сте на лов за патици близо до реки или езера, използвайте добър бинокъл. Той ще ви спести много излишно ходене в този и без това труден лов.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Избрани