Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Цената на „Вечерята”

[post-views]
Цената на „Вечерята”


2_2_VecherjataДецата на семействата на двама братя извършват престъпление, заснемат го, и то вече е в мрежата. Това се случва преди „Вечерята” на семействата и е повод за спешната среща. Тя е за всичко това, което неизменно ще последва после, тя е преди скандала, който трябва да се избегне. Цената – една завинаги пречупена политическа кариера, един отдалечаващ се на хоризонта премиерски стол. С надеждата да се спаси бъдещето на децата, но и да се защити името на фамилията, на един успешен политик.

В пиесата по романа на Херман Кох, драматизирана и режисирана от проф. Пламен Марков, виси като Дамоклев меч въпросът: виновни ли са родителите за постъпките на децата си. Холандецът Херман Кох не е кабинетен писател, а и телевизионен продуцент и актьор, автор на разкази, журналистически колонки и романи, в които смесва сатира, драма, съспенс, психологически трилър. Неговото „перо”, както се казва, е винаги на пулса на събитията, в темпото на времето. Неслучайно „Вечерята” (2009 г.) е преведена на 55 езика и само в Европа са продадени над милион екземпляра.

Целият спектакъл сглобява постепенно пъзела на случилото се преди тази вечер и среща, когато маските падат. За зрителите, но и за самите герои родители, когато нещата трябва да се назоват с истинските им имена. 
„Вечерята” е за една вечер, когато картите се свалят на масата. Спектакълът е много актьорски и за пореден път показва класата на трупата. Показва и респекта на режисьора от актьорския талант. Едно от звездните лица на театъра, Ивайло Герасков, преживява неотвратимия срив на политическата си кариера, младата героиня на Дария Симеонова, се противи на тази жертва, виталното изпълнение на Лилия Маравиля, героят в сянката на успешния си брат, затиснат и обезличен от името му, на Михаил Милчев, характерната Бистра Окереке и особено запомнящият се, цветен образ на героя на Пламен Манасиев – интелектуален актьор, който е в силата си и може да изиграе релефно всякаква роля. Студентите от НАТФИЗ играят сърцато и не ни позволяват да ги оценяваме снизходително. Те подсилват вододела в ценностите между поколения. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани