Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След балотаж румънците дадоха втори президентски мандат на Йоханис

[post-views]
След балотаж румънците дадоха втори президентски мандат на Йоханис

Клаус Йоханис – президент на Румъния Втори мандат за румънския президент Клаус Йоханис. Според екзитполовете роденият в германия политик печели балотажа убедително пред опонента си Вироика Дънчила. Преизбирането на Йоханис е поредното потвърждение за проевропейската позиция на румънците, коментират световните медии.

Екзитполовете дават двуцифрена преднина на Клаус Йоханис. Кандидатът на Национално-либералната партия печели 63 процента от гласовете. Опонентът му и лидер на доскоро управляващата Социалдемократическа партия Вириока Дънчила събира близо 37 на сто.

Клаус Йоханис – президент на Румъния:

„Румъния победи. Днес победи модерната, европейската и нормалната Румъния. Румънците са истинските герои, защото гласуваха масово. Това е най-важното, че румънците отидоха до урните.“

В сравнение с първия тур, когато избирателната активност беше под 40 на сто, броят на гласувалите на балотажа за малко да надхвърли 50 процента. За доскоро управляваща левица в лицето на Социалдемократичеката партия резултатът от балотажа е поредна тежка загуба. Припомням, че на изборите за ЕП партията на Виорика Дънчила спечели едва 25 процента, а няколко месеца по-късно загуби и вот на доверие в парламента.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани