Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Според Станфордския университет ГРУ плете мрежи от подвеждащи сайтове

[post-views]
Според Станфордския университет ГРУ плете мрежи от подвеждащи сайтове

GRUВоенното разузнаване на Русия (ГРУ) измисля мрежа от автори в интернет, свързани помежду си сайтове и дори анализаторски центрове, за да накара водещи медии да подемат разпространявани от ГРУ идеи и теми.

Това се казва в доклад за дейността на ГРУ през 2014-2019 г. на Интернет обсерваторията към Станфордския университет – едно от авторитетните места в света за анализ на процеси в глобалната мрежа. Той бе разпространен преди дни под заглавието Бяла книга “Потемкински страници и личности“.

“Макар да е извършвало операции в социалната мрежа “Фейсбук“, Главното управление на руския Генерален щаб или не е смятало за приоритет максимално ангажиране на потребителите, или не е разполагало със средства за това. Напротив, изглежда, че операциите му са създадени да постигат влияние по друг начин“, се казва в доклада. В него се разказва и за България – как в началото на 2017 г. от сайт, пълен с конспиративни теории и антиглобалистки истории, се разпространява заглавието “САЩ доставят оръжие на Ап Кайда в Сирия през България?“. Споменава се и Фейсбук страницата на сайта “Инфобалкани“ с администратори от България (4), Русия (1) и САЩ (1), създадена през 2012 г. и бездействаща (макар да остава активна) от февруари 2017 г. насам.

Източник: в.“Телеграф „

Най-ново

Единична публикация

Избрани