Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ обявява наркокартелите за терористични групи – Тръмп изрази готовност да започне операция в Мексико

[post-views]
САЩ обявява наркокартелите за терористични групи – Тръмп изрази готовност да започне операция в Мексико

TRUMPСАЩ обявяват със закон наркокартелите в Мексико за терористични организации. Мярката позволява налагането на широк спектър от санкции, заяви американският президент Доналд Тръмп и изрази пред мексиканските власти готовност да „разчисти“ картелите.

Законовото признаване на една организация за терористична предвижда редица ограничителни мерки. Забранява се финансирането на групата от територията на САЩ и се спира достъпът на нейни членове в страната. Предвижда се и депортирането на тези лица, а ако в американски финансови институции бъдат установени техни активи, те подлежат на запориране.

В последните 3 месеца работим усърдно по законодателни мерки, с които да обявим тези престъпни фракции за терористи. Процесът не е лесен, но се справяме добре, коментира американският президент Доналд Тръмп и уточни, че е заявил на мексиканския си колега Андрес Мануел Лопес Обрадор желанието на Вашингтон да започне операция срещу картелите на терен.

Мексико официално отклони предложението. От външното ведомство увериха, че няма да допуснат нарушаване на националния суверенитет под никаква форма и подчертаха, че вече се борят с организираната престъпност.

Все пак нещо трябва да се направи, заяви Тръмп, който още в началото на месеца се закани да се разправи с наркобароните, след като 9 американски граждани – жени и деца, станаха жертва на войната между мексиканските картели. Според местните власти става дума за сгрешена самоличност на целите, но близки на загиналите смятат, че убийците много добре са знаели по кого стрелят.

Най-ново

Единична публикация

Избрани