Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вашингтон и София в стратегически съюз

[post-views]
Вашингтон и София  в стратегически съюз

BB_TrumpПравим във Варна военноморски координационен център на НАТО
Визовият режим, енергетиката, сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната, както и върховенството на закона. Това бяха ключовите теми, по които разговаряха президентът на САЩ Доналд Тръмп и премиерът Бойко Борисов в Белия дом в понеделник.
В българската делегация бяха вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.
Срещата между Борисов и Тръмп завърши със споразумение за стратегическо партньорство. В него се посочва, че двете държави имат отлично сътрудничество в отбраната и ще изработят пътна карта за противодействие на морските и хибридните  заплахи в Черноморския регион.
В съвместното изявление, разпространено след края на срещата между премиера Борисов и американския президент се казва: „САЩ приветстват предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие. 
Двете страни имат желание да си сътрудничат допълнително както двустранно, така и в рамките на НАТО, за да подкрепят способностите на България за провеждане на военноморски операции, посредством което ще се укрепи нашата колективна сигурност по югоизточния фланг на НАТО”. 
Тръмп попита българските журналисти дали им е харесало във Вашингтон. И веднага отправи препоръка към българските медии: „Отнасяйте се добре с него, с Борисов!“.
Премиерът подчерта, че разходите за отбрана на България са 3,1 процента от брутния вътрешен продукт, а Тръмп му отвърна да съобщи това и на Германия. Последва среща на 4 очи между държавните лидери в Овалния кабинет. На въпрос: „Кога ще посети България, Тръмп заяви: „Имате премиер, когото много харесваме и това може да се случи“.
България ще получи покана за започване на преговори за присъединяване към Организацията за BB_Trumpикономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в рамките на кабинета „Борисов 3“. Поканата на България за ОИСР бе във фокуса на разговорите с Доналд Тръмп заедно с ключовите теми като сигурността и енергийната диверсификация на страната ни.
По-рано през деня Борисов бе посрещнат с 21 топовни салюта в Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“, щата Вирджиния. Под звуците на химните на България и САЩ Борисов поднесе венец на Мемориала.
„Церемонията в гробищата в „Арлингтън” беше много силна. Оказа се, че многозвездните генерали, които работят там, са се подготвяли в българско-американската база в „Ново село” през 2009 г. Стана ми много драго”, коментира Борисов.

Експерти от САЩ ще проучат проекта „Белене”
В близките седмици се очаква експерти от САЩ да посетят България, за да се запознаят в най-големи детайли с проекта за втора атомна централа край Белене, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев след завръщането си от САЩ. „Това е заявка за сериозен интерес от американска страна”, добави той.
До този момент са подадени седем заявки за участие в процедурата, като от САЩ офертата е на „Дженеръл електрик”, която е заявила готовност да доставя оборудване и да помага при финансовото структуриране на проекта.
Съставянето на късата листа предстои, а според Дончев „след рестарта на проекта той има шанс да се случи по най-добрия начин – при условия много близки до пазарните реалности да се привлече ключов стратегически инвеститор, да произвежда енергия на конкурентни цени не само за България, но и всички заинтересовани съседи”.
Дончев коментира и разговорите с президента на САЩ Доналд Тръмп за разнообразяването на газовите доставки и за превръщането на България в регионален газов хъб, какъвто е проектът на правителството. „Ключовата роля на България, сързана с транзита и търговията с газ, няма как да се случи без партньорство с големи снабдители и търговци на газ, каквито са САЩ”, каза той.

Каракачанов: Модернизацията на армията бе оценена високо

Срещата между министър-председателя Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп отваря много изгодни възможности за България. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Усилията на България в областта на модернизацията на армията и сигурността бяха оценени високо, изтъкна той. По отношение на темите, свързани с отбраната, министърът заяви, че е бил обсъден интересът на американски компании да инвестират у нас във военнопромишления комплекс. 
Относно морския координационен център той поясни, че това съвсем не означава военна база, както някои смятат. Каракачанов обясни, че създаването на американска или друга военна база е невъзможно заради конвенцията от Монтрьо от 20-те години на миналия век, която регламентира присъствието на чужд военен флот извън страните от Черноморския регион. Според заложеното в нея подобни кораби не може да присъстват повече от 3 седмици.

Борисов е убеден, че визите ще паднат скоро
Премахването на визите за българи бе едно от основните искания, с които Бойко Борисов замина за срещата с Тръмп. „Убеден съм, че визите за САЩ ще паднат”, оптимист бе българският премиер след разговорите с американския президент. 
В съвместното изявление на Борисов и Тръмп, разпространено от Белия дом, се казва: „САЩ подкрепят желанието на България да се присъедини към програмата за безвизово пътуване и приветстват постепенното изпълнение на критериите от нейна страна“. 
Мисля, че на следващата среща ще обсъдим отпадането на визите за България, обяви Борисов на излизане от Белия дом.

Най-ново

Единична публикация

Избрани