Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВМА с отличие за принос към донорството

[post-views]
ВМА с отличие за принос към донорството

Академията инвестира над 1,7 млн. лв. собствени средства в трансплантациите.

Военномедицинска академия (ВМА) получи отличие за принос към донорството и трансплантациите в България. Това стана по време на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов”, на която Изпълнителна агенция „Медицински надзор” връчи призове на координатори по донорство, водещи трансплантолози и директори на лечебни заведения – донорски бази и трансплантационни центрове, съобщиха от ВМС.
Събитието е част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!”. Искам да изкажа своето искрено уважение към близките на донорите – хората, които в толкова тежък за тях момент са взели зрялото решение да дарят живот на съвсем непознати за тях хора. Дълбок поклон пред тях. Това заяви по време на церемонията началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.
Той благодари на всички колеги, които се занимават с тази дейност, която по думите му невинаги е овъзмездена: Те не го правят заради пари, те го правят за каузата, уверявам ви.
ВМА твърдо стои зад програмата за донорство и трансплантации. През последната година инвестирахме собствени средства – над 1,7 млн. лв., което е пряко свързано  с трансплантациите. Това показва нашето отношение – на ръководството и на екипа на ВМА. Тук сме трима (заедно с професор Никола Владов и професор Евелина Одисеева), изредиха се 6 имена, но всъщност екипът, който се занимава с трансплантации при нас, наброява повече от 60 човека. Благодаря за тази добра инциатива. През последните месеци ние усещаме подкрепата на правителството и на ИА „Медицински надзор” за тази наша кауза, допълни началникът на ВМА.
Плакети получиха още професор Никола Владов – ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и на трансплантационния екип; професор Крум Кацаров – ръководител на Клиника по гастроентерология, професор Евелина Одисеева – ръководител на Клиника по интензивно лечение; доцент Ивелин Такоров – ръководител на Първа клиника по коремна хирургия, и доцент Васил Михайлов от екипа на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

Най-ново

Единична публикация

Избрани