Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Кои са враговете на пушката

Доц. д-р инж. Георги Маринов
Оръжейна работилницаВажно изискване за осигуряване на безотказност на оръжието е полагането на системни грижи при неговата експлоатация. Те включват правилно съхраняване, редовно почистване и смазване, спазване на последователността при разглобяване и сглобяване и използване на подходящи боеприпаси. Това са едни на пръв поглед досадни занимания, но са толкова важни, колкото например да се сменят маслото, филтрите и антифриза на автомобила. Ако не се полагат грижи, оръжието може да доведе до отказ за произвеждане на изстрел точно тогава, когато това е изключително важно.
Правилното съхраняване на оръжията включва два вида изисквания – съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ) и по отношение на необходимостта за осигуряване на техническата им изправност. 
ловно оръжие за ремонтСъгласно изискванията на чл. 98, ал. 1 и ал. 2 на ЗОБВВПИ лицата, получили разрешение за съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия, трябва да ги съхраняват на постоянния им адрес в метални каси, неподвижно закрепени, снабдени със секретно заключващи се устройства. Заедно с оръжията в касите се съхраняват и боеприпасите за тях. Когато огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях не могат да се поберат в металните каси, те се съхраняват в отделно помещение 
с врата със секретно заключващо се устройство 
и входна метална врата. Това изискване се отнася за дългоцевните оръжия за колекционни, спортни и ловни цели.
По отношение на необходимостта от осигуряване на техническата изправност на оръжията металните каси следва да бъдат разположени в сухи помещения, далеч от отоплителни уреди, като вратите им следва да бъдат добре уплътнени. Целта е ограничаване на вредното въздействие на влагата и на съдържащите се във въздуха корозиращи агенти – азотни, въглеродни, серни и др. оксиди и диоксиди, които са основната причина за възникване на атмосферната корозия. 
пистолет за ремонтВажно изискване, въведено с новите промени в ЗОБВВПИ и регламентирано в чл. 96, ал. 4 на ЗОБВВПИ е, че лицата, получили разрешение за носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях за ловни или спортни цели, да пренасят огнестрелните оръжия без поставени в тях боеприпаси или със снарядени пълнители. Оръжията се пренасят в затворен транспортен куфар. Дългоцевните оръжия може да се пренасят и в калъфи със заключващо устройство на спусъка.
Когато лицето, получило разрешение за съхранение, носене и употреба, отсъства от страната за период, по-дълъг от три месеца, и не носи със себе си притежаваното от него огнестрелно оръжие и боеприпаси за него, следва да го съхранява на създаденото място за съхранение по постоянен адрес или го предаде за съхранение на органите на МВР, или на лице, получило разрешение за съхранение след съставяне на двустранен приемно-предавателен протокол. За необходимостта от редовното почистване и смазване на оръжието може да се посочат само два типични примера. Ако пистолетът или револверът е носен продължително време в открит кобур и неговият притежател е бил облечен с вълнен пуловер или жилетка, те неминуемо по цял ден се трият в дрехите. Влакна, прах или парченца от конци и текстилни влакна с различна еластичност и здравина попадат в пространството между чукчето и възпламеняваща игла. Когато се наложи да бъде произведен изстрел, ударното чукче ще нанесе удар върху образувания слой от фини текстилни частици, който може да се превърне в омекотяващ буфер. Най-вероятно при натискане на спусъка, изстрел няма да последва.
почистване на ловно оръжиеПри друг случай, ако пистолетът се носи в куфарче или в чантичка по намалената вътрешна повърхност на цевта му могат да полепнат метални карфици, песъчинки, пластмасови дребни предмети и други абразивни частици. При изстрел те могат да доведат до нараняване на каналите на цевта или до забавяне или спиране на движението на куршума, рязко повишаване на налягането в цевта и вследствие на това до раздуване или спукване на участъци от цевта. 
За да не възникват подобни случаи, оръжията трябва да се почистват и смазват не по-рядко от един път седмично при ежедневно носене, един или два пъти на , когато се носят нередовно, и не по-рядко от един път на три месеца, ако оръжието се съхранява, без да се носи.

За пълно разглобяване търсете майстори.

Почистването на оръжието започва с неговото разглобяване. Това е необходимо за осигуряване на достъп до вътрешните му повърхности. Само външното почистване и смазване е недостатъчно. 
Разглобяването може да бъде частично или пълно. При почистване се препоръчва само частично разглобяване. При него достатъчно добре могат да се огледат, почистят и смажат вътрешните повърхности на цевта, частите на ударно-спусковия механизъм и кухните на затворния блок. Към пълно разглобяване се пристъпва значително по-рядко, когато оръжието се е намирало под въздействие на екстремални условия – попадало е във вода, в пясък, в кал, в сняг и др. Препоръчва се това разглобяване да се извършва само от лицензираните оръжейни майстори.
Разглобяването започва с избор на подходящо място. Трябва да се избягва разглобяването на оръжието на открито или в помещения, подът на които е покрит с мокет, килим или китеник. В тези случаи изхвъркналите пружинки, осички и малки винтчета се намират много трудно. Необходимо е да се направи справка в литературата за правилния ред за сглобяване. В противен случай, дори претендиращите, че познават оръжието, може да оставят непоправими следи по отделните му части. Редът за разглобяване трябва да се запомни, защото това е важно за правилното сглобяване. 

Законите на почистването.

След разглобяването на оръжието се пристъпва към почистване на неговите части. При това се използват меки памучни парцалчета. Не се препоръчва използването на разтворители и абразивни пасти. Почистването на вътрешните повърхности на цевта се осъществява с помощта на специалния протривател от комплекта на оръжието. Той има подходящ диаметър и около него лесно се закрепват почистващи материали. Абсолютно неправилна практика е  използването на пирони, парчета стоманена или арматурна тел и др., които могат да нарушат гладката вътрешна повърхност на цевта.  Патронникът се почиства от задната страна на цевта, чрез въртене на  протривателя, около който е увита плътно памучна материя. Добре изчистената цев не трябва да има следи от нагар и корозия по вътрешните повърхности. 
Смазването на оръжието се извършва само с подходящи оръжейни масла и смазки. Във всички случаи смазочният материал се нанася на тънък слой. Не трябва да се забравя, че голямото количество смазка, нанесено върху подвижните части, може да възпрепятства тяхното движение, особено при ниски температури. Смазочните материали се нанасят върху предварително изсушените повърхности на частите с помощта на тампонче от памучен плат. Не се препоръчва използването на памук или нетъкани влакнести материали, тъй като при нанасяне по повърхностите остават влакна. Особено опасно е обилното смазване с гъста смазка на леглото на възпламеняващата игла, кухината на цилиндричния ударник (при пистолетите  без ударно чукче), възвратната пружина, вътрешната повърхност на цевта и др. Освен опасност от затруднено движение на подвижните части при изстрел се образува дим от изгорялата смазка, който пречи на нормалното примерване при втория изстрел.
В някои оръжейни магазини продават спрейове с разредено оръжейно масло. Въпреки равномерния слой и лесното нанасяне, спрейовете не са много удобни. Една от причините за това е, че маслото силно се разрежда с керосин или друг разтворител и ефективността на защитния слой се намалява значително.
Сглобяването на оръжието започва след смазване на всички части. За тази цел не трябва да се употребява сила и помощни инструменти, освен тези от комплекта на оръжието. При сглобяването трябва да се внимава да не изхвръкнат пружинките и дребните части, които се намират трудно на пода.
Съвсем нормално е след продължителна експлоатация да възникнат неизправности или повреди по оръжията. Колкото те са по-стари, толкова е по-голяма опасността да се получат задръжки при стрелба, вследствие износване или счупване на частите.  
Ремонтни дейности по оръжията може да се извършват само от лица, получили съответното разрешение от МВР. Те имат право да разглобяват  оръжията, да подменят негодни детайли с нови или рециклирани и да ги сглобяват с цел привеждането им към годност за употреба. Тези лица могат да извършват технически прегледи, да дават експертна оценка за техническата годност и обезопасяването от сработване по предназначение на огнестрелните оръжия, както и да дават експертна оценка за дулната енергия на пневматичните оръжия.
Притежателите на ловни оръжия следва редовно да следят за състоянието на вътрешните повърхности на цевите. Те могат да установят наличието на петна,  раковини, тъмни пръстени или заобляне или изронване на ръбовете на каналите. Появата на петна е показател за начален стадий на влошаване на качеството на цевите. Те обаче не влияят върху общото техническо състояние на оръжието и могат да бъдат отстранени по различни начини, без да се нарушава функцията на цевта и без да се създава опасност за здравето и безопасността на ловеца.
По-опасно е наличието 
на раковини 
Те са показател за намаляване на дебелината на цевта и създават условия за нейното спукване. Когато раковините имат дълбочина над 0,1 мм, цевите са опасни за използване и подлежи единствено на замяна. Опасността е свързана с възможността за интензивно натрупване на остатъци от изгарянето на барутните газове и рязко увеличаване на скоростта на химичната и електрохимичната корозия. 
Наличието на тъмни напречни пръстени по вътрешността на цевите е сигурен показател за наличие на раздути участъци. На тези участъци е възникнала пластична деформация, при която дебелината на материала в участъците е намаляла и обикновено там възникват спуквания или  местни деформации.
При нарезните цеви може да се констатира заобляне или изронване на набраздените полета. Тяхното наличие може да предизвика деформация на ризницата на излитащия куршум, пропускане на газове пред куршума в цевта и нарушаване на вътрешната и външната балистика. В нарезните цеви може да се открие още помедняване или натрупване на олово по нарезите. Помедняването се получава от натрупване на остатъци от ризницата на куршумите, обикновено при продължителна стрелба, без почистване на цевта. Наблюдава се като меден налеп по повърхността на каналите на цевта. 
Най-чести неизправности, които могат да бъдат установени по рамката и затворния блок на пистолетите, са изкривяване и износване на водещите канали на затворния блок и направляващите шини на рамката, различни по степен механични наранявания, повърхностна корозия и др.
По ударно-спусковите механизми може да се констатират счупвания или деформация на отделни части, заклинване в резултат на корозия, замърсявания и др.
Отстраняването на неизправностите следва да се извършва от лицензирани майстори по ремонта в работилниците за ремонт, без да се нарушават законовите ограничения.   Много често се налага залепване на пукнатини по прикладите. Най-често те възникват в областта на шийката на приклада на ловните пушки. Причините могат да бъдат от некачествената дървесина, от която е изработен прикладът, което е често явление в условията на масово производство.  Друга причина е появяващият се луфт между приклада и металната глава на оръжието. При оръжия с наличие на дълъг централен болт през приклада „разхлабването” между дървената и металната част може да бъде предизвикано от естественото съхнене на дървесината, както и от недостатъчното усилие за притягане на дългия болт. Причина за поява на пукнатини може да бъде невнимателното боравене – прилагане на външно усилие при падане, притискане или подпиране на оръжието.
Обикновено пукнатината не е само една. Има и други по-малки, които на пръв поглед трудно се откриват. Важно условие за качественото им отстраняване е да не се използват никакви метални елементи като пирони, винтове и др. Опитът показва, че няма лепило, което да осигурява надеждно сцепление между метал и дърво, тъй като такава връзка е подложена на ударни натоварвания. 
Освен това металните части биха концентрирали възникващите напрежения при изстрел и около тях ще възникват множество нови пукнатини. Неспазването на тези препоръки обикновено води до необходимост от нов приклад. Ако е необходимо „армиране” на пукнатината, това може да стане с дърво или бамбук.
Важно условие за надеждното залепване е предварителното обезмасляване на повърхностите. Това може да стане при използване на 
„Уайт Спирт” – отличен разтворител на масла и смазки  За да се запълнят надеждно с лепило (най-често двукомпонентна смола), пукнатините трябва да се разтворят. За целта може да се използват дървени клинчета дотолкова, доколкото в пукнатината да влезе заострен бамбуков клин или капронов конец. Това е необходимо, за да може с тяхна помощ надеждно да се запълни пукнатината с лепило. Мястото на залепване се стяга с помощта на еластичен (ластичен) медицински бинт. Той осигурява равномерно притискане на залепените повърхности по цялата площ, без да предизвиква деформации и без да полепва със смола. Трябва да се отчита факта, че всяка нова навивка умножава усилието за притискане. При прекалено силно притягане цялото количество лепило може да излезе от пукнатината и да се получи „гладно слепване”, което означава ненадеждна здравина на залепения участък. 
Преди залепване е необходимо смолата да бъде „тонирана” с различни подходящи пигменти, за да придобие цвета на приклада. След залепването мястото на слепване се шлифова и обработва.

Тънкости при обслужване на оръжието.

За да не възникват проблеми при разглобяване на оръжието, следва да се спазват следните основни препоръки:
– никога да не се пристъпва към разглобяване или сглобяване на оръжието, без предварително да е снет пълнителят и без да е извършена проверка на наличието на патрон в патронника;
– препоръчва се при разглобяване или при сглобяване, в помещението да не присъстват странични лица, особено деца;
– да не се използват странични инструменти, които не са предвидени в инструкцията по експлоатация на оръжието;
– в никакъв случай не трябва да се подлагат на механична или друга обработка частите на оръжието, за да могат по-лесно да се сглобяват;
– не трябва да се забравя, че при правилното сглобяване на оръжието, не могат да останат излишни части;
– не може да се променя последователността на действията при сглобяване и разглобяване.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани