Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Прозвучаха команди на култовия километричен камък

[post-views]
Прозвучаха команди на култовия километричен камък

На полигон „Корен” днес завършва двуседмичното полево обучение на 91-ви батальон от състава на 55-и инженерен полк. През това време освен типичните за формированието инженерни задачи военнослужещите възстановяваха съществуващи колонни пътища и прокарваха нови колонни пътища. Те бяха в интерес на полигона и формированията, които идват на занятия и учения на „Корен”.
Под ръководството на командира на батальона подполковник Петко Петков бяха проведени тактико-специалните учения на 
инженерната рота за пречистване на вода
командвана от капитан Иван Тричков, на инженерната рота за вертикални конструкции на капитан Стоян Мечкаров и на инженерната рота за обща поддръжка с командир капитан Даниел Стоянов. Обстановката, в която се изпълняваха учебните въпроси, бе различна от други подобни учения, тъй като за първи път от 2000 г., когато бе създадено инженерното формирование, всички роти бяха на полигон „Корен”. 
Задачите им бяха разностранни –  устройване на пункт за водоснабдяване от повърхностен водоизточник и на мостова преправа със звена от комплекта на тежкия механизиран мост, поддържане на съществуващи маршрути и прокарване на нови с машина БАТ-М,    извършване на радиолокационна маскировка и лъжлив район за противотанков резерв. 
На култовия за полигона километричен камък бяха оборудвани и маскирани  пунктове за управление. Там прозвучаха категорични команди и се взимаха адекватни на обстановката решения. Преди ротните учения инженерните специалисти преминаха занятия по кормуване и маскировка, по техническа подготовка и по тактико-специална подготовка. 
Накрая се състоя тактико-специалното учение „Марица-19” на 91-ви батальон под ръководството на командването на 55-и инженерен полк. То бе на тема „Участието на инженерния батальон за обща поддръжка в отбранителната операция на Сухопътния компонент”. Както е по новите планировки такова учение се провежда веднъж на две години. С него 91-ви инженерен батальон показа в непозната обстановка своите възможности и способности за изпълнение на реални задачи на местността.
През годината военнослужещи от формированието участваха в учения на артилерийските формирования  от Сухопътните войски. За първи път те изпълниха специфичните си задачи и в международното учение „Родопи-19”, където действаха в планинско-гориста местност.
Ценен опит воините от инженерния батальон натрупаха в учението Capable Logistician 2019 в Полша през първата половина на юни. Електротехническият взвод с командир старши лейтенант Димитър Атанасов участва с 
кабелна мрежа за осветяване и електроагрегат
както и с част от машина за обработване на дървен материал. Воините бяха водени от капитан Милен Крумов. А заместник-командирът на батальона майор Радостин Тенев бе включен в командването на учението. Преди това той участва в КЩУ в  гр. Бидгошч (Полша), на което бяха проиграни задачите на Capable Logistician 2019. Важно е да се отбележи, че на логистичното учение заедно действаха 11  многонационални формирования. 
Какво е окомплектованите с личен състав на 91-ви инженерен батальон? Неговият командир подполковник Петко Петков отчете, че има какво да се желае в тази насока. И една от стъпките е поредният конкурс за попълване с кадрови войници. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани