Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Флотът плава по курса на бъдещето

[post-views]
Флотът плава по курса на бъдещето

Фото Красимир ТодоровБроени дни остават до крайния срок – 6 декември, в който фирмите, участващи в конкурса за два нови патрулни кораба за българските Военноморски сили, трябва да подадат подобрените си оферти. Дали този ден, в който се отдава почит на Св. Николай Мирликийски – покровителят на моряците, ще бъде успешен за флота, като придвижи проекта след известното му забавяне предстои да разберем.
Но ако дотогава няма да се знае кой от участниците в конкурса какви условия предлага, то едно е ясно – военният флот плава по курса на модернизацията. Следващата година може да има сключен договор за новите патрулни кораби.
Фото Красимир ТодоровУчастниците в надпреварата за поръчката на стойност 948 млн. лв. с ДДС са трима. Това са компаниите „МТГ–Делфин” от България, „Лурсен Верфт” от Германия и „Финкантиери” от Италия. Подадените от тях първоначални оферти бяха отворени на 22 април в Министерството на отбраната. По-късно обаче заради необходимост от изчистване на неясноти в методиката за оценяване сроковете се удължиха, а от фирмите бяха поискани подобрени оферти. Именно те се очаква да постъпят до 6 декември.
Междувременно, докато са в ход продължителните процедури за голямата модернизация, ВМС са на прага и на нова придобивка. Очаква се до дни във флота да постъпи хеликоптер „Дофин” френско производство. Той ще замени вертолета „Пантер”, който падна в морето през юни 2017 г., а командирът му загина.
Предстои скоро да се случи и още едно придобиване на кораби – минни ловци, втора ръка. Ще ги закупим от Нидерландия за сумата от 1,996 млн. евро без ДДС. Правителството вече одобри сделката и я предложи на парламента за ратификация. Въпросните кораби са от същия тип, както минния ловец „Цибър”. Този кораб, придобит също като „втора ръка”, вече няколко години носи достойно службата си във флота, демонстрирайки отлични качества. Неслучайно личният състав на „Цибър” беше избран за екипаж на годината на ВМС в края на 2018-а.
Както подобава на отличник на флота, на минния ловец се падна честта да открие плавателната кампания за 2019-а. На 18 февруари „Цибър” отплава за учението „Посейдон 2019” в Черно море в състава на Втора противоминна група кораби на НАТО и се завърна на 9 март във Варна.
Фото Красимир ТодоровПоследва участие на фрегатата „Дръзки” в учението на румънските ВМС Sea Shield 2019. Българският кораб бе част от Втората постоянна военноморска група на НАТО в Средиземно море SNMG2. Дни по-късно в противоподводното учение се включи и корветата „Бодри”. През юни този кораб участва и в американско-украинското учение SEA BREEZE 2019.
И дойде часът на националното военноморско учение „Бриз 2019”. То се развихри от 12 до 21 юли с участието на 18 бойни и спомагателни кораба от българските ВМС, 2 хеликоптера и 900 военни моряци. В морския екшън се включиха общо 12 държави с 26 кораба и катери, 5 самолета, 5 вертолета и 2018 души личен състав.
Интензивните учения и тренировки продължиха дори по време на тържествени прояви във флота. Имаше и повод – 140-годишнината на българските ВМС. За да отбележат кръглата годишнина, но и за да не свалят гарда на подготовката си, военните моряци осъществиха нещо невиждано през последните години – „Парад 2019”. То си беше истинско учение, което се разигра пред Варненския плаж. Петнайсет кораба от ВМС се движиха в колона, над тях хеликоптери „Пантер” демонстрираха летателните си качества, а на брега морски командоси представиха учебен екшън по залавяне на терористи. Плажуващите не само не се уплашиха, а снимаха с джиесеми и аплодираха изпълнението Месец след това 20 кораба от Флотилия бойни и спомагателни кораби разигра тактическото учение „Черно море – 2019”. Действията на плавателните съдове бяха подсилени от два хеликоптера „Пантер” и щурмови самолет „Су-25”.
Последваха нови мисии на кораби от ВМС. От 19 октомври до 22 ноември фрегата „Верни” участва в операцията на НАТО за морската сигурност в Средиземно море Sea Guardian, както и в учения в Турция и Израел. От 20 октомври до 8 ноември пък базовият миночистач „Шквал” плава в състава на постоянната противоминна корабна група на НАТО SNMCMG2. Докато бяха в пристанището на Одеса, корабите от групата бяха посетени от командира на Морското командване на НАТО вицеадмирал Кейт Блоунт, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изнесе реч на пирса пред екипажите. „Шквал” беше посетен и от председателя на Военния комитет на НАТО главен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч.
В средата на годината настъпи и кадрова промяна в командването на флота. Вицеадмирал Митко Петев беше назначен за военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз. На негово място командир на ВМС стана онтраадмирал Кирил Михайлов Многобройни бяха участията на военните моряци в тържествата за 140-годишнината на ВМС, в проявите от кампанията „Бъди войник”, в честванията на значими събития от военноморската история на България. Всички те демонстрираха, че флотът пази традициите, за да ги превърне в катализатор за бъдещите си успехи, които са свързани с поддържането на висока готовност, създаването на по-добра мотивация за личния състав и ускорена модернизация.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани