Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Страсбург одобри новата еврокомисия

[post-views]
Страсбург одобри новата еврокомисия

В екипа на шефа Урсула фон дер Лайен влиза и Мария Габриел с ресори младеж, иновация и култура.

Новата Европейска комисия на Урсула фон дер Лайен получи одобрението на Европейския парламент в Страсбург в сряда.  Тя беше одобрена с 38 гласа в повече в сравнение с предишната.
Комисията  ще започне работа на 1 декември, което е с един месец закъснение, защото евродепутатите отхвърлиха първоначалните кандидати от Франция, Унгария и Румъния. От 707 гласували, „за” Фон дер Лайен бяха 461 евродепутати, 157 – „против”, а 89 се въздържаха. Депутатите гласуваха Комисията блоково и с обикновено мнозинство.
Българският комисар Мария Габриел получи допълнение към нейния ресор. Освен за младеж и иновация тя ще отговаря и за култура.
Новата шефка на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви амбициозна програма, която ще гарантира на Европа лидерската роля в света през следващите десетилетия. Тя обеща икономически растеж, климатична неутралност, дигитализация и работни места. Като лекар тя е амбицирана да изведе Стария континент на челно място в борбата срещу рака. Урсула фон дер Лайен представи своя екип и целите на 5-годишния им мандат.
Фон дер Лайен започна встъпителното си слово, почитайки годишнината от началото на Нежната революция и завърши с „Да живее Европа”. „На днешната дата, преди точно 30 години, камбаните зазвъняха, сирените започнаха да вият, работниците спряха работа и започна 2-часова обща стачка, с която се даде начало на Нежната революция в Чехословакия. За мен тези 2 часа символизират отлично какво е Европейският съюз. Не е само политика, правила, регулации, пазари и валути. Това е съюз на хората и техните стремежи. Съюз на хората, които заедно се борят за свободи, принципи и по-добро бъдеще”, каза тя.
Относно разширения ресор на Мария Габриел председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен посочи – „Европа трябва да се грижи за нещата, които интересуват европейците. Хората ги е грижа за бъдещето на децата и тяхното общество. Културата и образованието са това, което свързва нашата история с нашето бъдеще. Това ни прави уникални. Нашите душа, култура, многообразие и наследство. Знам, че с Мария Габриел те са в сигурни ръце. Ето защо с радост съобщавам, че нейното портфолио ще бъде преименувано на комисар по иновации, изследвания, култура, образование и младеж”, заяви Фон дер Лайен.
Българският премиер Бойко Борисов отправи във Фейсбук пожеланията си за успех на новата ЕК. „Пожелавам успех на Урсула фон дер Лайен и на новия състав на Европейската комисия. България е достойно представена от Мария Габриел, която ще отговоря за важни за Европейския съюз приоритети. Според всички тя се представи отлично по време на своето изслушване и получи допълнителни отговорности. Занапред Мария ще отговаря за „Научни изследвания, иновации, образование, култура и младеж”. Благодаря на Жан-Клод Юнкер, един истински европеец, с когото работихме отлично“, написа Борисов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани