Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Мадрид започна 25-та Международната конференция за климата

[post-views]
„Извънредна ситуация“:  Хиляди учени подкрепиха доклад за климата

klimat1

Министър-председателят Бойко Борисов участва в 25-та Международна конференция за климата в Мадрид. Надеждите  от форума са да бъде постигнат напредък по въпросите свързани с изменението на климата и ограничаване на въглеродните емисии във въздуха, които са в основата на глобалното затопляне.

Близо 29 хиляди представители от 200 държави, сред които държавни ръководители и лидери, представители на бизнеса, учени и активисти вземат участие в Международната конференция за климата в Мадрид. Целта е една. Да се спаси Парижкото споразумение за климата от 2015 г., което предвижда задържане на покачването на глобалните температури до 1.5 градуса по Целзий. Споразумението обаче продължава да виси на карта, заради липсата на политическа воля. Затова и ден преди началото на форума генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че точката, от която няма връщане, вече не е отвъд хоризонта и човечеството трябва да спре войната си срещу природата. Малко преди да замине за испанската столица българският премиер  Бойко Борисов заяви, че ще представи на климатичната конференция позициите на България по важните теми и въпроси, свързвани с изпълнението на Парижкото споразумение. 

25-та конференция на ООН за Климата трябваше да се проведе в Чили, но заради политическите сътресения в латиноамериканската страна в последният момент беше преместена в Испания.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани