Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай налага санкции на САЩ за Хонконг

[post-views]
Търговията между САЩ и Китай намалява

US-China-Flag-1Китай санкционира американската неправителствена организация „Хюман райтс уоч“ за подкрепа на насилието в Хонконг, съобщи Министерството на външните работи на азиатската държава, цитирано от руски медии. 

Пекин налага санкции на още няколко американски неправителствени организации.

Китай въвежда санкции срещу няколко американски неправителствени организации, включително и срещу „Хюман райтс уоч“, в отговор на законопроект на САЩ, който забранява продажбата на оръжия за контрол на големи протести на хонконгската полиция, отбелязва в съобщение китайското външно ведомство.

Пекин също преустановява разглеждането на искания за посещение на американски бойни кораби и самолети в Хонконг.

Според говорител на външното министерство на Китай САЩ са пренебрегнали протеста на Китай, а със закона са нарушили международното право и основните норми на международните отношения.

Той поясни, че Вашингтон се намесва във вътрешните работи на Китай.

„Пекин от своя страна изрази своя решителен протест. В отговор на това Китай прие решение за въвеждане на санкции на редица американски неправителствени организации, включително NDI, HRW и Freedom House“, обяви говорителят.

Санкциите са наложени след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да внесе промени в американската политика за Хонконг, които позволяват на Вашингтон да налага санкции на чиновници в специалния административен регион.

Междувременно Axios съобщава, позовавайки се на източник от американския преговарящ екип, че търговските преговори между САЩ и Китай са спрени заради законодателството за Хонконг.

Източник: https://news.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани