Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Малтийският премиер подава оставка след вълна от протести заради убийството на журналист

[post-views]
Малтийският премиер подава оставка след вълна от протести заради убийството на журналист

malta-premier-MuskatМинистър-председателят на Малта Джоузеф Мускат подава оставка след вълна от протести заради убийството на разследващия журналист Дафне Каруана Галиция, което разтърси страната преди 2 години. В специално телевизионно обръщение премиерът заяви, че напуска поста си на 12 януари.

Решението е провокирано от натиска на гражданското общество, което обвинява премиера в съпричастност към покушението, обясни самият той в обръщението си към малтийците. Мускат, който по рано подкрепи свои сътрудници, уличени като свързани лица в покушението, наруши мълчанието си по темата и обяви, че се оттегля в началото на следващата година, веднага след като управляващата Лейбъристка партия избере неговия наследник.

Призиви за оставка се появиха още през 2017 г., непосредствено след показното убийство. В последните дни обаче общественото недоволство ескалира. В неделя вечерта, за осми пореден ден, хиляди хора изпълниха улиците на Ла Валета в протест срещу премиера Мускат заради начина, по който се води разследването. Демонстрантите поискаха и изясняване на всички неизвестни около покушението.

Припомняме, че убитата с бомба, поставена в собствената ѝ кола, Дафне Каруана Галиция беше един от водещите журналисти в Малта и разследваше корупционните връзки между бизнеса и политическия елит в страната. Скандалът по случая се завърна с пълна сила преди малко повече от 10 дни, когато крупният бизнесмен Йорген Фенех беше задържан като подбудител на престъплението. От следствения арест той посочи като съучастници близки сътрудници на премиера, с което окончателно срина доверието във властта.

Най-ново

Единична публикация

Избрани