Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Чистка в “Airbus” заради шпионски скандал – 16 души придобили секретни документи на германската армия

[post-views]
Чистка в “Airbus” заради шпионски скандал – 16 души придобили секретни документи на германската армия

Airbus A 350 - 900 Европейският самолетостроителен гигант “Airbus” освободи без предупреждение 16 свои служители заради индустриален шпионаж. От компанията потвърдиха, че сред тях има и мениджър на ключов отдел, без да дават повече подробности. Смята се, че уволнените незаконно са придобили конфиденциални документи, свързани с бъдещи проекти на Германските въоръжени сили.

“Airbus” е един от основните доставчици на Германската армия и редовно печели големи договори за снабдяване на въоръжените сили с нови самолети и хеликоптери. Събраната до момента информация показва, че уличените  в шпионаж служители са работили към базираната в Мюнхен Програма за комуникации, разузнаване и сигурност на компанията, която се занимава с киберсигурност и свързани с нея дейности.

Баварската прокуратура още през септември започна разследване за вътрешнофирмен шпионаж в “Airbus” по най-малко 2 оръжейни проекта на Германските въоръжени сили. Тогава представители на компанията заявиха, че няколко служители са се сдобили с документи, с които не би трябвало да разполагат. Заподозрените са получили достъп до няколко секретни военни досиета, сред които и такива, свързани с придобиването на комуникационна система, твърдят водещи медии в Берлин.

Реално шпионският скандал води началото си от есента на миналата година, когато служител попитал в правния отдел на “Airbus” дали е редно да има достъп до получен класифициран документ. Последва мащабна проверка на милиони документи и хиляди разпити, а първоначалният кръг заподозрени включвал 90 души. Вътрешнофирменото разследване продължава с помощта на външна адвокатска кантора и в пълно сътрудничество с органите на реда, уверяват от компанията.

Най-ново

Единична публикация

Избрани