Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ким Чен-ун откри най-модерния град в Северна Корея – Самджийон е „въплъщение на модерната цивилизация“

[post-views]
Северна Корея е пратила тийнейджъри за 12 години в трудов лагер заради южнокорейски филми и музика, показва видеозапис

NORTH KOREA SEVERNA KOREAС празненство, много музика и тържествена заря севернокорейският лидер Ким Чен-ун откри най-модерния град в страната си. Често описват Самджийон като социалистическа утопия. Държавните медии в Пхенян пък нарекоха мащабния строителен проект „въплъщение на модерната цивилизация“.

На специална церемония Ким Чен-ун преряза червената лента на гордостта на Северна Корея – свръхмодерния град Самджийон. Той е един от най-важните и определено най-амбициозния строителен проект на Пхенян.

Построен в подножието на свещения връх, от който се смята, че води началото си династията Ким, градът може да приюти 4 хиляди семейства. За тях са осигурени чисто нови жилища и редица луксозни съоръжения, сред които ски писта и стадион.

Изграждането на Самджийон се приема двояко. От една страна е изграден  основно с принудителен труд. След няколкократното забавяне на строежа, Ким разпореди включването на дисиденти и бегълци от режима. Те работели по 12 часа на ден без заплащане и срещу оскъдни порции храна. От друга, удобствата, на който се радват жителите на града рязко контрастират на стандарта в страната, където хората живеят при много тежки условия. Севернокорейците масово страдат от липса на храни, горива и други стоки от първа необходимост, посочват неправителствени организации. Мнозина не могат да разчитат дори на постоянно електроснабдяване и течаща вода.

Най-ново

Единична публикация

Избрани