Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежението в Малта ескалира – протестиращите поискаха премиерската оставка веднага

[post-views]
Напрежението в Малта ескалира – протестиращите поискаха премиерската оставка веднага

protest-MaltaНапрежението в Малта ескалира. Тълпи от гневни протестиращи препречиха изходите от сградата на парламента с искане премиерът Джоузеф Мускат да подаде оставка веднага. Заедно с министър-председателя, блокирани в продължение на часове останаха и десетки депутати от управляващата Лейбъристка партия.

Стотици демонстранти създадоха непробиваем кордон около сградата на парламента с искане да бъдат наказани всички, които имат отношение към убийството на Дафне Каруана Галиция, сред които и министър-председателят. Междувременно в пленарната зала депутати от националистическите партии хвърляха във въздуха фалшиви банкноти като символ на корупцията, която журналистката разследваше непосредствено преди смъртта си.

Припомняме, че по-рано премиерът Мускат обяви, че напуска поста си в средата на януари, но това така и не уталожи общественото недоволство. Малтийците загубиха доверието си в него след опита му да защити високопоставени свои сътрудници, за които се смята, че са свързани с престъплението.

Оуен Бониси – министър на правосъдието на Малта:

„Разбира се, че хората имат право да протестират, както и когато пожелаят. Начинът, по който го направиха сега обаче ни попречи да излезем от парламента.“

Когато все пак успяха да се освободят от блокадата, част от депутатите на лейбъристите бяха аплодирани от малка група свои поддръжници. От своя страна семейството на убитата Дафне Каруана Галиция внесе жалба в съда с искане да се разследва премиера и предполагаемото му участие в покушението. В Ла Валета пък пристига делегация на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред към Европарламента, която ще проучи на терен последните разкрития по случая.

Най-ново

Единична публикация

Избрани