Информационен център на Министерство на oтбраната

ВМА: На върха у нас, сред първите в Европа

vlcsnap-error255Президентът Румен Радев  нарече Военномедицинска академия национална институция. На тържествено събрание на личния състав по повод основаването й той подчерта, че в такава са я превърнали поколения военни и цивилни специалисти, работили в нея още от създаването на Първа дивизионна болница преди 128 години. Тук здравето е висша ценност, обобщи президентът, а действията на професионалистите й връщат не само здравето и живота на хиляди българи, но и вярата ни за бъдещето на нацията. 
Румен Радев  заяви, че през годините непроменен остава духът на ВМА – с ясна визия, цели, ред и отговорност. И оцени разгръщането на визията, заявена от генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски при встъпването му в дълъжността началник на ВМА. Доказателство са обновените клиники, съхраняването и развитието на кадровия потенциал, придобиването на най-съвременно високотехнологично оборудване, прилагането на иновативни и на световно ниво методи за диагностика, лечение и рехабилитация. 
Стратегическа инвестиция на ВМА, нарече президентът обучението на курсантите – бъдещи военни лекари. Той подчерта доказания авторитет на военните ни медици и в чужбина с достойното представяне на България в мисии. 
Празникът започна по-рано с приемането на почетния караул от държавния глава и с поднасяне на венци пред Паметника на загиналите за свободата ни медицински чинове. Преди това Румен Радев разгледа изцяло реновираните клиники по токсикология и по онкологична гинекология. 
Prezidentat_i_glavnokomandvasht_VS_Rumen_RadevНие сме най-добри не само в България, но сме едни от най-добрите в Европа, заяви в приветствието си началникът на ВМА ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н. И отбеляза, че само тази година са назначени в състава й 35 новозавършили лекари, а в последните 3 г. 57 млади хора се обучават по специалността „Военен лекар”. 
Много военни и цивилни служители от структурите на ВМА бяха наградени по случай годишнината със заповед от министъра на отбраната, от началника на отбраната, от министъра на здравеопазването, от началника на ВМА. Награди бяха връчени и от БЧК, от Българския лекарски съюз и от фондация „Д-р Тодор Патрашков”.

От първо лице: Едно неподредено интервю

Тримата отличени младши командири на първи курс Ева, Антония и Веселин споделиха за читателите на вестника за това как върви обучението в Медицинския университет във Варна и службата като курсанти във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”. Разговаряхме неподредено, не като в интервю и представяме техните размисли, позиции и даже мечти:

Mladshi_komandir_Antonija_GamishevaЕва: Това лято на 9 август влезе третият випуск специалност „Военни лекари” във ВВМУ, където минаха почти 40-дневен новобрански период. В тези дни те се научиха на строева подготовка, учеха различни военни предмети. И в края на подготвителния период дадоха своята клетва.
Веселин: Ние ги обучавахме да се справят с военното мероприятие, каквото е клетвата. И за което се изисква строевата подготовка, работата в екип. И тримата сме трети курс, така че имахме опит, който да предадем.

Ева: Всъщност, най-ценното в момента в собственото ни обучение е, че се учим да работим с хора: как да предадеш и как да получиш знания. А идването ни във ВМА е нагледно обучение, което никой от състудентите ни в университета извън колегите ни от ВВМУ няма. И грабим с шепи, което ни дават и ВМА, и ВВМУ, за да научим най-доброто.
Веселин: Това, което Военноморското училище ни дава като обучение и опит също добре ни подготвя за работата ни като дипломирани лекари. Укрепва не Mladshi_komandir_Eva_Georgievaсамо физиката, а и психиката ни.
Антония: Защото идеята на военната подготовка е и в психическата ни издръжливост. И това ще ни послужи и за двете професии. И за живота, естествено. Защото заетостта при нас е на макс.
Веселин: Ако си трениран от военни, в лекарската професия ще ти е по-леко. 

Ева: Научаваш се да си разпределяш времето, че разполагаш с 24 часа, както и да знаеш от какво да се лишиш, за да постигнеш целите си.
Антония: Тази дисциплина и организация се изгражда в нас.
Веселин: Ние имаме привилегията да се докоснем до практиката на светилата в медицината, които са в екипа на ВМА. И нашата мотивация се повишава при мисълта, че един ден те ще ни обучават.

Ева: Аз съм се запътила към неврохирургията… засега.
MladshI_komandir_Veselin_NikolovВеселин: И аз гледам към хирургията, но към коремната. Но много интересна ми е и епидемиологията и токсикологията.
Антония: Допада ми хирургията, но и … почти всички останали специалности. А генетиката е специалността от бъдещето, например.

Ева: И ендоскопските операции са там, технологията им дава възможности. И в онкологията тепърва ще има открития.
Веселин: Всъщност, аз мечтая да сме удовлетворени.
Ева: И като погледна после назад, да кажа: струваше си. 
Антония: А най-трудното е работата върху самия теб.

Фактите
През т.г. в столичната болница са реновирани 10 клиники и много помощни звена. С около 3000 пациенти повече ВМА продължава да е предпочитано от пациентите лечебно заведение, а през половината от времето няма нито едно свободно легло. Обновена е апаратурата, стратегически важна за централната и за периферните болници от структурата на ВМА. През академичната година са произведени нови двама професори, 8 доценти, 4 главни асистенти, 4 асистенти, 11 медици са придобили научна степен „Доктор”.
ВМА е закупила в пълен комплект апаратурата и оборудването за бъдещия трейнинг център по американски модел, на който ще се обучават бъдещите медицински кадри. Перспективата е той да превърне Академията в балкански център за обучение на медици от съюзническите армии.

2130-1840-99Отличия и за курсантите
В тържественото събрание по повод първи декември, празника на ВМА, участваха и курсантите от специалност „Военен лекар” от трите випуска. По-късно няколко от тях бяха отличени от ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски за високи постижения в службата и високи резултати в учебната дейност: курсант-старшина първа степен Антоанета Коларска и курсант-старшина втора степен Мартина Москова. За високи постижения в спорта: курсант Филопея Петрова и курсант Петър Флоров,
За отлично изпълнение на задълженията си като младши-командири – курсантите старшини първа степен Ева Георгиева, Антония Гамишева и Веселин Николов. 
Ген.-майор Мутафчийски изрази специалното отношение към младите хора, бъдещи военни лекари,  новата смяна на ВМА след няколко години. И подчерта, че групата е отличена, първо, на основата на високия успех в учението. Имало е младши командири, които са се лишили от домашния си отпуск през лятото, за да подкрепят командването в подготовката на курсантите от първи курс преди клетвата. И на трето място, заради големите спортни успехи, като 8-те завоювани от курсант Филопея Петрова. 
А армията и военномедицинската служба се нуждаят от такива талантливи, многостранно развити личности, възпитатели и на идващите след тях, каза ген.-майор Мутафчийски. 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top