Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сърбия няма да купува повече оръжия

[post-views]
Ожесточени боеве  в провинция Идлиб

Сърбия няма да купува повече оръжия и ще се съсредоточи върху реформите във въоръжените си сили. Това заяви президентът Александър Вучич, цитиран от телевизия N1 и „Болкан инсайт“. В деня, когато посреща беларуския си колега Александър Лукашенко, Вучич заяви, че е обсъдил ситуацията с министъра на отбраната и началника на генералния щаб. Не само „ще спрем да купуваме оръжия, а и ще развиваме умно цялостна отбранителна система“ и в това може много да се научи от Беларус, заяви Вучич. „Ще бъдем много по-силни, отколкото сме днес, много по-гъвкави и бързи.“
Сърбия демонстрира интензивни отношения с Русия в отбранителния сектор, а страни от НАТО изразиха безпокойство, когато комплекси С-400 се появиха на учения в страната.
Представител на Държавния департамент на САЩ по въпросите на търговията с оръжия и санкциите бе в Белград преди няколко седмици. Тогава външният министър Ивица Дачич увери (след коментари в медиите, че е ставало дума за сръбско-руското сътрудничество), че „няма да има санкции срещу Сърбия“ и няма да се купуват ракетни комплекси С-400, защото „не сме глупави и знаем кое е позволено“. „Болкан инсайт“ обаче отбелязва, че сръбският посланик в Москва е изразил дни по-рано друга теза – Белград искал да купи С-400, но били твърде скъпи.
Безпокойство от руската военна техника е изразявал и представителят на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър. „Болкан инсайт“ обаче пише, че два дни преди посещението на Вучич в Москва четири нови военни хеликоптера Ми-35М, купени от Русия, са пристигнали в Сърбия предсрочно. 
Страната е купила изтребители, танкове и друга военна техника от руски производители и често го изтъква.

Най-ново

Единична публикация

Избрани