Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гешев предсрочно главен прокурор, след като Цацаров оглави КПКОНПИ

[post-views]
Решение: ВСС прие оставката на Сотир Цацаров

Димитър Илиев

Sotir CacarovУвеличават броя на служителите за борба с корупцията
Съдебен цикъл, който предизвика улични протести през последните 2 месеца, е напът да завърши предсрочно преди Коледа. Иван Гешев не само ще стане главен прокурор, но и ще встъпи в длъжност предсрочно. Това ще се случи, след като депутатите избраха в сряда досегашния главен прокурор Сотир Цацаров за нов шеф на антикорупционната комисия, известна като КПКОНПИ. В четвъртък  Висшият съдебен съвет гласува оставката на Цацаров като главен прокурор, който автоматично означава, че Гешев ще седне в стола на главния прокурор преди януари, когато изтичаше мандата на Цацаров. 
165 от депутатите гласуваха за Цацаров като шеф на КПКОНПИ,
а само 30 бяха против
Предложението Цацаров да заеме поста дойде от управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а след като депутатите от ресорната комисия се запознаха с концепцията му за управление на антикорупционния орган, мнозинството го одобри и в пленарна зала. Опонентът му в процедурата по избор бе кандидатът на „Воля“ Симеон Найденов, който не успя да получи необходимата подкрепа от народните представители.
Докато издигането на Иван Гешев като единствена кандидатура за поста главен прокурор разцепи обществото, то гласуването за Сотир Цацаров раздели социалистите от БСП. Въпреки че червената партия беше уж с единна позиция, че ще гласува против избора на Сотир Цацаров, депутатите на БСП се разцепиха и почти половината от тях гласуваха „за“. Социалистите, сред които имаше вътрешни борби, не са на едно мнение дори по въпроса, как се е стигнало до това противоречие.geshev
По време на дебатите преди гласуването и лидерът на БСП Корнелия Нинова, и зам.-председателят на парламентарната група на партията Крум Зарков обявиха твърдо, че социалистите няма да подкрепят нито Цацаров, нито другия кандидат Симеон Найденов, който е депутат от „Воля“. Един от мотивите на Заков за престоящото, уж общо гласуване, беше, че шефът на Комисията се избира от парламента. Социалистите от самото създаване на КПКОНПИ защитават тезата, че той трябва да се избира от президента.
„Няма да подкрепим нито един от кандидатите. Причините могат да бъдат политически и институционални, разбира се, доколкото гласуваме личност – и индивидуални. В политически план г-н Цацаров е кандидатура на управляващото мнозинство. Това е неизбежно следствие от законодателното решение председателят на КПКОНПИ да се избира от парламента. Този прост факт автоматично води до неоспорима връзка между властта и органа, който трябва да следи  за нейните корупционни прояви. Проверяваните избират проверяващите“, каза Зарков.
Нинова пък обяви, че Цацаров „очевидно е кандидатура на мнозинството и ще мине с подкрепата на ДПС“. И тя като Зарков обяви, че БСП няма да подкрепи нито един от двамата кандидати. Малко след това обаче депутатите от собствената й партия я опровергаха. Само 30 социалисти гласуваха против избора на Цацаров, а 27 „за“, а трима се въздържаха. Един от подкрепилите главния прокурор за новия пост е зам.-председателят на Парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев.
Неофициално социалисти коментираха, че виждат в „шареното гласуване“ на БСП „дългата ръка“ на Цацаров и депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски, а други – че причината е в дебати, проведени в групата на социалистите. Самото обсъждане на темата – как да се гласува при избора на нов шеф на КПКОНПИ, се е провело във вторник. Тогава дълго се коментирало, че депутатите от БСП трябва да са против избора и на Цацаров, и на другия кандидат. След обсъжданията обаче се стигнало до странното решение, че 
групата е против, 
но „всеки може да гласува по съвест“

След гласуването справка с разпечатката на гласуванията показа и кои са 27-те социалистити, които си харесаха Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия. Сред тях личат имената на Васил Антонов, Георги Търновалийски, Драгомир Стойнев, Петър Кънев, Тома Томов.
Според процедурата след гласуването във ВСС президентът трябва да подпише указ за освобождаване от длъжност на досегашния обвинител номер 1. След публикуването му в Държавен вестник, на мястото на Цацаров предсрочно може да застане новоизбраният главен прокурор Иван Гешев. Очаква се смяната да стане факт през следващата седмица.
По време на изслушването в парламентарната комисия Сотир Цацаров изложи идеите си като шеф на КПКОНПИ. „Нямам самочувствие обаче, че с избора ми Комисията ще започне да работи от момента на моето избиране“, заяви настоящият главен прокурор. „Важното е, че има много положителни неща, които са направени до момента“, каза Цацаров. Според него задължително трябва да се доразвие доброто, случило се в Комисията. Според него не може да се търси и да се иска промяна в дейността на КПКОНПИ, без да се направи промяна в структурата на Комисията. „Без решителни действия вътре в Комисията не може да се очакват каквито и да било резултати и затова предлагам членовете да имат конкретни задължения“, обясни той. По думите му трябва да се намали централизацията на председателя на КПКОНПИ. „Комисията е колективен орган и работата на членовете не трябва да бъде пренебрегвана“, обясни Сотир Цацаров.
„За мен е смущаващо нормативното закрепване на броя на администрацията. Общата численост на администрацията по правилник е 482. Тази администрация е прекалено голяма. В същото време е факт, че броят й е закрепен в поднормативен акт“, посочи още Цацаров. Той изтъкна, че предвижда преценка на натовареността на съответните отдели. „При всички случаи относно административната структура на Комисията очевидно се налага предприемане на незабавни действия за създаването на нов проект за правилника й, в който всички тези недостатъци да бъдат премахнати, 
нов механизъм за проверка на почтеност на служителите
нови правомощия на инспектората“, изтъкна още Цацаров.
Той заяви, че е редно да има и ежедневен медиен мониторинг, защото от даден източник може да се получат много данни. Това, разбира се, ще наложи структурни промени, каза кандидатът. Относно имотните декларации настоящият главен прокурор заяви, че всяка година включително и той е изправен пред въпросите, защо дадено нещо се декларира и защо не. Затова неговата първостепенна задача ще бъде точно този въпрос.
„Тук съм въвел две новости – първата е свързана с  указанията за попълване на декларациите. При следващото попълване на декларации ще бъдат въведени единни указания. Втората новост е свързана с електронната форма на декларацията, уточни той и допълни, че ще работи и за възможността за подаването им по електронна поща. „Броят на служителите в дирекция „Противодействие на корупцията и конфликт на интереси“ трябва да бъде увеличен. Не предвиждам увеличението на щата на броя на служителите в КПКОНПИ. Важно за тази дирекция е създаването на териториални дирекции“, добави Цацаров.
Сотир Цацаров допълни още, че КПКОНПИ не се нуждае от допълнителни правомощия. „Комисията трябва да бъде събудена, не защото тя е институция, която е неефективна, но в един момент остана без ръководство и е в административно замиране. Ще дам максимум да се опитам да я събудя. Мисля, че при потенциала, който има, Комисията може да заработи ефективно“, заяви Цацаров. Според него има и натиск отвън КПКОНПИ да не засегне нечии интереси. „Всеки, чието имущество е запорирано, няма да бъде позитивно настроен към Комисията“, каза номинираният кандидат. Според Сотир Цацаров същият кръг от хора атакува и прокуратурата.
Необходимите законодателни промени според Цацаров са свързани с това, да бъде прецизиран кръгът на лицата, които са с т.нар. висши публични длъжности. „В момента те са един огромен и неработещ брой“, каза Цацаров и даде пример: „Кое налага сред тия лица да бъде включен управителят или изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор, както и шефове на регионални поделения на изпълнителни агенции?“

Най-ново

Единична публикация

Избрани