Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-майор Явор Матеев: При заплаха реакцията ни ще бъде максимално бърза

[post-views]
Бригаден генерал Явор Матеев: Ромите са действали „брутално професионално”

QVOR-MATEEVГенерал-майор Явор Матеев е роден на 5 декември 1967 г. в София. Завършил е ВНВУ „Васил Левски”, ВА „Георги С. Раковски” и Националния университет по отбрана на САЩ във Вашингтон. Заемал е различни длъжности в Специалните сили. Бил е началник на отдел „Съвместни съоръжения и координационни дейности” и заместник-директор на дирекция „Съвместни съоръжения и координационни дейности”  в Щаба на отбраната. От 24 ноември 2015 г. е командир на 68-а бригада „Специални сили”. С Указ №269 от 25 ноември 2019 г. на президента на България и заповед на министъра на отбраната е назначен за командир на Съвместното командване на специалните сили и удостоен с висше офицерско звание генерал-майор.

– Господин генерал-майор, как приехте Постановление № 274 от 28 октомври на Министерския съвет за създаването на Съвместното командване на специалните сили и указа на президента и заповедта на министъра на отбраната за вашето повишение в звание и длъжност?
– Приемам промените и повишението ми в звание и заемането на новата длъжност като признание за дейността на поколения военнослужещи от Силите за специални операции на Българската армия и най-вече на огромния труд от сегашните военнослужещи. Тези промени са в резултат на близо 20-годишни усилия – от 2001 г. досега. Те са в изпълнение на промените в ЗОВС в сила от 28 май т.г. Най съм радостен и удовлетворен от факта, че Българската армия вече има Съвместно командване на силите за специални операции (СКСО), така както е в огромната част от нашите съюзници от НАТО. И вече можем да кажем, че този процес на промените, започнал преди 4–5 години, в организационно отношение до голяма степен е извършен не само на думи, а на дела, на терминология, по функции и по задачи. В много голяма степен вече сме оперативно съвместими с партньорите и от тук нататък ни чака огромна работа за утвърждаване на тези извоювани позиции, за сработване на новите структури на Силите за специални операции и за развитие с бързи темпове на останалите ни структури.

– Каква е командната верига, след като в промените по постановлението на Министерския съвет бригада „Специални сили” се заменя със „Съвместно командване на специалните сили” ?
DSC05964– Командната верига е – министър и началник на отбраната, командир на СКСО, командири на групи „Специални сили”. Това е най-късата командна верига. По този начин прилагаме и стандартите на НАТО, и реакцията ни ще бъде максимално бърза, както и уеднаквяваме терминологията с тази на армиите от НАТО. По принцип в Специалните сили не се използват общоприетите войскови названия на формирования като взвод, рота, батальон, бригада… Ние вкарваме терминология, като Командване, група, тактическа група и отряд. 

– Защо Командването е наречено съвместно? 
– СКСО има управление, което по щат има съвместен характер. В нашето управление вече са открити длъжности за офицери по специалните операции от Сухопътните войски, ВВС и ВМС. Този период на придобиване на реална съвместност ще отнеме време. Той е разчетен в годините заедно с промените, които са в изпълнение на Силите, пряко свързани с развитието на военновъздушните и военноморските способности за специалните операции на Българската армия. 

– Направихте ли реорганизации след постановлението на Министерския съвет от 28 октомври?
– От 1 ноември т.г. се сформира щабен батальон, в който има различни елементи, като комуникационно-информационни, за командване и управление… Също от 1 ноември издигнахме нивото, статута и най-вече развихме нашия учебен център, който досега беше с това наименование, но функционираше с голяма помощ от останалите формирования. Сега имаме учебен център и център за бойно осигуряване с ранг на самостоятелен батальон, със свое собствено командване и управление. Той е едно формирование, развита му е структурата в качествено и количествено отношение. Започваме с бързи темпове попълването му с личен състав, за да може действително да функционира като истински учебен център на Силите за специални операции. Наричаме го и за бойно осигуряване, защото в неговия състав има някои осигуряващи формирования. В състава на този център  е формирование на безпилотните летателни апарати, които вече ние започнахме да използваме и обслужваме. Засега там сме заложили това звено, защото то обслужва всички останали наши формирования. Най-накрая, поне на статут и в количествено отношение, успяхме да развием учебния център и започваме работа по качественото издигане на нивото на офицерите и сержантите. В него ще служат най-добрите, хората с най-голям опит, така че те да могат да обучават, да преподават, да подготвят личния състав, а когато е необходимо, да тренират и формирования. В този център да се обучават новопостъпилите войници,  да се провеждат курсове за преквалификация на новоназначени офицери, сержантски модули, курсове по снайперска подготовка, по оцеляване, по въздушно-десантна подготовка, получаване на различни достъпи, сертификации и т.н.

DSC04385– Как ще се развият сегашните батальони „Специални сили”? 
– За известно време Командването ще има пряко подчинени самостоятелни батальони. А на следващия етап от нашата организация, който вече е утвърден в План 2020, те ще се развиват. От 1 юли 2020 г. батальоните стават групи „Специални сили”, с много по-висок статут, с развитие в количествено и качествено отношение, в състава им ще има и нови формирования. Групите ще се командват от полковници. От 1 юли 2020 г. се сформира и логистичен батальон, на основата на логистичната рота. Дори и бригадата нямаше логистичен батальон, което бе абсурдно. А успехът на Специалните сили зависи в изключителна степен от осигуряването и бойната поддръжка. 

– Ще има ли промени в щаба на СКСО?
– Щабът и управлението на самото Командване съвсем малко се разви от старото управление на 68-а бригада.  СКСО има двама заместник-командири, началник-щаб и двама заместник-началник щабове.

– Какво друго предстои в по-дълъг период?
– Следващият етап на развитие е от 1 януари 2021 г. Тогава трябва да се сформира четвърта група „Специални сили” в район с друга дислокация.

– С колко ще нарасне броят на военнослужещите в СКСО? 
– През 2020 г. увеличението с личен състав ще е с няколкостотин души, с още толкова ще бъде и от 1 януари 2021 г.

– Как ще привлечете толкова много хора? 
– Щатът на самото управление към момента е изпълнен на много висок процент. Назначенията в него привършиха. Ще разчитаме на назначенията на млади офицери, завършващи военните училища. В учебния център си подготвяме сержантски състав. Привля-кохме и нови войници. По стария щат окомплектоването беше около 80–85 процента. Естествено, сега некомплектът е по-голям, но ще се опитаме с бързи темпове да назначаваме хора и да достигнем пак такива проценти. Тези дни обявяваме нов конкурс за привличане на цивилни граждани и назначаването им на войнишки длъжности. Участваме активно в инициативата на Министерството на отбраната „Бъди войник” и в патриотични събития. Винаги се стремим да пропагандираме службата в Специалните сили.

– Какво бихте казали на военнослужещите и цивилните служители от СКСО?
– Ще подчертая пак, че създаването на СКСО беше огромна крачка напред. Развълнувано по телефона ми се обадиха ветерани и мои бивши командири. А що се отнася за сегашните военнослужещи и цивилни служители, аз съм щастлив, че имам такива подчинени, и че всички работят упорито, с желание и с дръзновение за развитието на Специалните сили, за което им благодаря. На всички тях и на техните семейства пожелавам с усмивка, надежда и с много сили да посрещнат коледните празници и Нова година.

SPEC SILI 68В операции по суша, въздух и вода

  . СКСО осъществява непосредственото планиране, провеждане на подготовката и постигане на необходимите оперативни способности за изпълнение на пълния спектър от специални операции по суша, въздух и вода.  
. Осъществява планирането, командването и управлението на пряко подчинените му сили за специални операции, придавани и поддържащи формирования при провеждане на специални операции на или извън територията на страната.
. По мисия „Отбрана” – СКСО с подчинените и придадените формирования изпълнява пълния спектър от специални операции чрез провеждане на самостоятелни специални операции или участие в съвместни операции.
. По мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност” – СКСО с подчинените и придадените формирования изпълнява пълния спектър от специални операции в състава на многонационалните съвместни сили за специални операции или чрез участие в национални контингенти за международни операции в отговор на кризи извън територията на страната за гарантиране на мира и сигурността.
. По мисия „Принос към националната сигурност в мирно време” – СКСО с подчинените формирования изпълнява пълния спектър от специални операции, самостоятелно в съвместни операции или съвместно с органите на държавната и местната власт, както следва: провеждане на специални операции в противодействие на тероризма и преодоляване на последствията от тероризъм, операции по ранно предупреждение за потенциални рискове и заплахи, операции по оказване на хуманитарна помощ, спасителни и евакуационни дейности, участие в операции по подпомагане на МВР за охрана на държавната граница чрез предотвратяване  на нелегалното навлизане на мигранти на територията на страната и операции по оказване на помощ за реагиране при бедствия и кризи от невоенен характер.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани