Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Деца на загинали воини получиха по 500 лв. и подаръци за Коледа

[post-views]
Деца на загинали воини получиха по 500 лв. и подаръци за Коледа

DSC07969Дузина малчугани, тийнeйджъри в училищна възраст, и студенти – все деца на военни и служители, загинали при изпълнение на служебния си дълг, бяха главните герои на предколедната вечер, която организира специално за тях Министерството на отбраната (МО) в Централния военен клуб (ЦВК). Военното ведомство е една от малкото институции у нас, която не забравя и се грижи за наследниците на своите служители, отдали живота си за Отечеството. Тази година за Коледа те получиха еднократно по 500 лв. от МО плюс различни подаръци за всяко дете. Иначе фондация „Деца на Българската армия“, която набира средства доброволно от военнослужещите и цивилните служители, подпомага ежемесечно около 30 деца и младежи с редовна месечна стипендия от 300 лв. Тя се дава до навършване на пълнолетие – 18-годишна възраст, а ако детето учи – до навършване на 26 г. 
Тази година служителите от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание“, която организира предколедната вечер, бяха довели и своите деца, за да почувстват другите, че не са забравени, не са изоставени и да изживеят незабравими часове като в едно сплотено семейство.
Преди време министър Красимир Каракачанов предложил тези от децата на загинали военнослужещи, които отговарят на условията и искат да постъпят на работа в МО, да бъдат приемани. И ето че пожеланието вече е факт. В дирекция „Социална политика…“ са назначени Анна Бойчева и Веселин Христов. Анна е от Монтана и е останала без баща, когато е била на 2,5 г. и не го помни. Майка й на 22 г. е вдовица и казва с признателност, че нейното семейство е Министерството и без него не би се справила с отглеждането на детето,  впечатлението й е, че във ведомството работят много умни, интелигентни и отзивчиви хора. Тази година Анна се е дипломирала в УНСС и сега е записала пак там магистратура по национална сигурност. Живее в Студентски град. „Всяка сутрин тръгвам с нетърпение и желание на работа към Министерството, защото осъзнавам, че колективът на дирекцията ми липсва, всички много сме задружни, такова чувство досега не съм изпитвала никъде“, призна за „Българска армия“ Анна.
А инж. Веселин Христов, може да се каже, че вече е „стара пушка“ в сравнение с Анна, тъй като работи в дирекцията от близо година и половина. Той е от София, баща му е служил във ВВС, загинал е при изпълнение на служебния си дълг през 1999 г. Веселин е завършил Техническия университет, специалност „Електроника“, после се е дипломирал във факултет „Национална сигурност и отбрана“ на Военната академия. Сега се труди в отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ на социалната дирекция на МО. Откровен е, че тази позиция му DSC07833харесва много, тъй като му дава възможност да пътува у нас и извън страната, там, където българските бойци са воювали и показали храброст и героизъм. „Как да не съм доволен от тях! Прекрасни деца, те са и наши деца – много са съзнателни, трудолюбиви, етични, възпитани“, така отговори на въпрос на в. „Българска армия“ каква оценка ще даде за работата на Анна и Веселин шефът на дирекцията Иво Антонов. 
По-рано през деня пък на предколедна среща МО награди военно-патриотични организации. Това стана със заповеди на министър Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал Андрей Боцев. Действащи военнослужещи, воини от резерва и запаса и български граждани бяха отличени за принос към военно-патриотичното възпитание, укрепване на отбраната и сигурността на страната, както и за осъществяване на военно-патриотична дейност. От името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов заместник-министър Атанас Запрянов поздрави членовете на запасното воинство. „Оценявам значимостта на вашия патриотизъм, родолюбие и достойнство по време на DSC07918вашата служба в редовете на Българската армия през различните периоди от нейното изграждане и развитие“, заяви той. Заместник-министър Запрянов подчерта, че благодарение на всеотдайността на ветераните все още е жива връзката между българския народ и армията. Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов благодари на представителите на военно-патриотичните съюзи за техните заслуги към страната, за самоотвержеността им и активната позиция по проблемите на развитието на Въоръжените сили. Наградените и отличените ветерани, запасни и воини от резерва от различни организации и съюзи бяха десетки. Накрая доц. д-р Иван Сечанов, председател на Съюза на ветераните от войните на България съобщи, че съюзът е изпратил предложение за учредяване на национален инициативен комитет за честване на 75 г. от края на Втората световна война, като желанието е инициативният комитет да бъде оглавен от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани