Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

91% от охранителите в МОБА са воини от резерва

[post-views]
91% от охранителите в МОБА са воини от резерва

2019 година беше изключително успешна за търговското дружество

mobaФирма МОБА ЕООД отбелязва своята 15-а годишнина. Дружеството на Министерството на отбраната проведе аналитично работно съвещание на целия екип – административен и оперативен състав. Направен беше отчет в края на календарната 2019 г. Очертани бяха приоритетите за следващата година. По този повод разговаряхме с управителя на дружеството Николай Наков, който по традиция направи анализ на годината и сподели очакванията си за следващата 2020 г. 

„Винаги в края на годината ние си правим анализ на изминалата календарна година. 2019 г. беше една изключително успешна година за търговското дружество МОБА ЕООД и това идва от факта, че вече имаме определена финансова стабилност, което е много важно. Увеличихме състава и според анализ от 2017, 2018 и 2019 г., от 1090 човека днес вече сме 1698 човека. Увеличихме охранителния състав и охраняваните обекти“, споделя Николай Наков. 
В края на годината дружеството има изключително добра перспектива, която се състои в подписването на тригодишни договори с МО, които осигуряват работа за 2020, 2021 и 2022 г. Това е гаранция, че около 1400 човека ще имат работа. Предстои 
подписване 
на нови договори

и с нови обекти. „Целта ни е да запазим състава, който имаме в момента и да го увеличим. Характерно за фирмата, което е сериозен показател, е че административният състав не се е променил. В момента, включително с мен, имаме 38 човека администрация, от които 20 човека заедно с управителя са в централния офис, останалите 18 служители са от оперативния състав, който ръководи дейностите по регионите и отговаря за организацията и контрола на охранителната дейност. Това показва, че с този състав ние можем да управляваме, нямаме сериозни нарушения, нямаме смущаващи моменти в основната оперативна дейност“, категоричен е управителят на МОБА. 
Тенденцията за следващата година е дружеството да се стабилизира във финансово-счетоводно отношение. Целта е икономическите показатели да вървят нагоре. Дружеството няма задължения към външни доставчици, НАП и няма актове от Главна инспекция по труда. 
Изчистени са проблемите, които бяха наблюдавани през миналите години. 
91% от охранителния състав във фирмата са военнослужещи от резерва на МВР и МО. „Много съм доволен от това, защото това са отговорни хора. Заплатите се изплащат редовно. Имаше един период със закъснения, но в момента всичко се изплаща навреме. В личните платежни фишове се отчитат нощен труд, брой на дежурства, работа по празници и удръжките. 
Електронното банкиране на заплатите
е показател, че нямаме дори точка на сива икономика при нас“, каза Николай Наков.
В момента в структурите на МОБА работят 53 жени, което е показател, че не се делят хората по пол. Един от сериозните, режимни обекти е полигонът в Змейово. В момента там се работи по изграждането на цялостна техническа 
система за охрана
която включва видеонаблюдение, СОТ и изграждане на инфрачервени бариери. Районът е много голям и това ще спомогне за по-голяма сигурност и да има в реално време излъчване от цялата територия на полигона къде и какво се случва. Засега това е само там, предстои 24-часова проба, но това е тенденцията при търсенето на обекти, при това военни формирования, където МОБА може да съчетае физическата охрана с техническите средства за охрана. 
„Изключително съм удовлетворен от работата ни с МО. Всички проблеми, които имаме, ги споделям с ръководството в лицето на министър Красимир Каракачанов и неговите заместници. Срещаме пълно разбиране. Ясно е, че търговско дружество МОБА ЕООД е дружество на МО, то не е чуждо дружество и ние 
търсим сътрудничество с МО
и именно тези добри взаимоотношения са в основата на това, че ние вече стоим по-стабилно като търговско дружество. Това ни дава самочувствие. Ние вече сме се утвърдили и имаме свой търговски облик“, отбеляза управителят на търговското дружество. 
Следващата година фирмата продължава да търси нови и иновативни технически средства за охрана. Също така се стремят да привличат повече военни формирования, които да охраняват, защото те са собственото търговско дружество на МО. „Изграждаме с опит технически системи, което 
намалява живата сила
и гарантира по-голямата сигурност на обекта. 
Потребителите на нашата услуга и тяхната оценка за нас могат да се видят в един 21-минутен филм на Военния телевизионен канал. Там ясно се виждат оценките, които получаваме например от директора на музея в Панагюрище. Аналогично е и мнението на полковник Динев – началник на полигона в Змейово“, отбеляза Николай Наков. 

На пост: от Панагюрското злато до ВИП обектиExif_JPEG_420

Иван Пашалийски – отговорник за Южна България:
„Моят район включва Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик и Стара Загора. Ние охраняваме предимно обекти, които са в управление на Министерството на отбраната и единствено обект, който е извън тази сфера, е Историческият музей в Панагюрище, където охраняваме Панагюрското златно съкровище. 
Кадрите ни са предимно бивши служители на МО и МВР. Това са хора, които са съзнателни и изпълнителни, знаят как да работят.“

 

 

***
Йордан Ангелов – отговорник за Западна България и София град: 
„Обектите ни са предимно войскови райони с отпаднала необходимост. Имаме и ВИП обекти като „Интендантство“ и обекти на ТЕРЕМ.
Хората, които подбираме, са мъже и жени, без възрастови ограничения, като имаме дори и млади хора около 30 г. Хората предимно са бивши военни и полицаи, има и цивилни. 
Охраната на войскови райони се различава от останалите обекти единствено по битовите условия. Отговорността навсякъде обаче е еднаква. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани