Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военноморските сили придобиха нов вертолет Dauphin

[post-views]

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов беше посрещнат във военноморското училище с военни почести
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов беше посрещнат във военноморското училище с военни почести
„Виждаме резултата от усилията на Министерство на отбраната да приключи един дълъг и скъп спор между „Еърбъс Хеликоптерс“ и българската държава. Постигнахме едно разумно и изгодно за двете страни решение, с което нашият флот се сдобива с един нов хеликоптер“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на церемонията за приемане на вертолет AS 365N3 Dauphin („Дофин“) в състава на Морската вертолетна авиобаза „Чайка” във Варна. Министърът на отбраната и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев участваха в поредица събития в морската ни столица, свързани с Военноморските сили (ВМС), и почетоха Деня на закрилника на моряци и рибари Свети Николай Чудотворец (Никулден).

„Придобиването на въоръжение на новия хеликоптер е от съществено значение за повишаване на способностите на нашия флот и за увеличаване на възможностите на морската ни авиация“, подчерта министърът на отбраната и допълни, че това дава основание на българските военни моряци да имат увереност при изпълнение както на основната мисия по защита на териториалната цялост и суверенитета на България, така и на съюзническите ни задължения. „Приключи удълженият срок за подаване на оферти по проекта за придобиване на многофункционален патрулен кораб за ВМС. В Министерството на отбраната са получени две оферти – от немска и от италианска фирма“, съобщи министър Каракачанов в отговор на журналистически въпрос и посочи, че предстоят отваряне, оценка и класиране на офертите от междуведомствената работна група.
Министърът на отбраната, началникът на отбраната и началникът на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ във Варна флотилен адмирал Боян Медникаров откриха обновения учебно-спортен комплекс в учебното заведение.

Малко след това те се включиха и в тържествата по повод Деня на закрилника на моряци и рибари Свети Николай Чудотворец (Никулден). Пред православния храм „Свети Николай Чудотворец” във Варна се проведе военен ритуал и бе отслужен молебен за здраве и сила за всички моряци. Раздаден беше рибен курбан на граждани и гости, приготвен в походна кухня от готвачи от ВМС. „Доволен съм от бюджета за отбрана за следващата година, защото той нараства от 1,51 на 1,61% от БВП и според мен ще достигне и малко по-високи нива, като реализираме поне един от двата проекта за модернизация и при сключване на договор, ще има и авансово плащане по проектите“. Това каза министърът на отбраната в отговор на журналистически въпрос и поясни, че в бюджета е заложено и поредно увеличаване на възнагражденията на военнослужещите. 
„Доволен съм, защото през тези три години се направи толкова за армията, колкото не е правено през последните трийсет години“, подчерта министър Каракачанов.

В отговор на въпрос за некомплекта в армията Каракачанов заяви, че тази година има обръщане на негативната тенденция и броят на постъпилите е двойно по-голям от същия период за миналата година, което е и в резултат на информационна кампания „Бъди войник“, която ще продължи и през следващата година. Министър Каракачанов поясни още, че не е даден нито лев за реклама по време на кампанията и благодари на медиите, че са я отразявали безплатно. „Основният резултат при преодоляване на некомплекта ще дойде, когато успеем да решим всички проблеми, свързани със стандарта, обучението, модернизацията и когато хората виждат, че отиват да служат в една модерна армия“, отбеляза в заключение министърът на отбраната.

ТТ данни на AS 365N3 Dauphin
5Вертолет AS 365N3 Dauphin е среден клас многоцелеви военнотранспортен, военноморски вертолет, произведен от фирмата „Еърбъс Хеликоптерс“. Схемата на изпълнение е осева, включваща носещ винт и четири лопати с карбонова обшивка и главина тип „Старфлекс“, без наличието на лагери, шарнири и необходимост от смазване. Опашният винт осигурява подобряване на летателните характеристики и повишава безопасността при висене и маневриране. Вертолетът е оборудван с два двигателя, всеки с максимална мощност от 962 конски сили. 

Оборудването на вертолета включва: четириканален автопилот, четири броя мултифункционални дисплея с изобразяване на аеронавигационна информация, цифрова карта, LCD – дисплей, позволяващ съвместяване на изображенията на навигационната карта и монтиране на борден радар, както и GPS система за избягване на сблъсък във въздуха и др. С вертолетът могат да бъдат изпълнявани множество задачи и през деня и през нощта, при прости и сложни метеорологични условия. 

Анатолий Величков: „Ятото на флота е попълнено“
„С новата придобивка в авиобаза „Чайка“ ятото от три вертолета на българските ВМС, които изпълняват мисии по наблюдение и  разузнаване на морските пространства, беше завършено. На практика ВМС от тук нататък и с проекта за придобиване на нови кораби могат да мислят за увеличаване на състава на въздухоплавателни средства за българския флот“, посочи заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. 
Стана ясно, че отдавна са били приключени договорите за доставка на вертолети за ВМС и резултатът от тях са именно взаимните претенции, което приключи с придобиването на новия вертолет. 
„Тази година ще финансираме изграждането на хангара в авиобаза „Крумово“, който беше част от този арбитражен спор, и с финансирането му ще дадем приют и на вертолетите „Кугър“, както и на тези, които са в състава на авиобазата, като Ми-24, щурмовите вертолети, с което ще приключим ангажимента към ВВС по отношение на хангара“, каза още заместник-министърът на отбраната.
В отговор на журналистически въпрос за бъдещето на хангара в базата на ВМС „Чайка“ той каза, че към момента няма подадено искане от флота за ремонт на хангара в авиобаза „Чайка“. „Ако това се случи, естествено, в инвестиционния план-програма, която се разработва в момента в МО, могат да бъдат предвидени такива средства“, допълни Величков.

Митрополит Йоан: „Българската армия заслужава дълбоко уважение“

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан поръси строя за здраве и успехи
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан поръси строя за здраве и успехи
Благопожелавам на нашите воини да чувстват закрилничеството на Св. Богородица и на Св. Никола и да им се молят искрено, когато имат своите нужди, своето вътрешно разположение на духа, но най-вече – никога да не се отчайват. Такова състояние не бива да се допуска! Военнослужещите трябва да бъдат ярък пример на вяра и благочестие“. Това каза Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. В словото си владиката подчерта, че всички моряци чувстват за свой закрилник Св. Никола. „Свети Никола е прибежище и покров на българския военен флот. Той е онзи, който винаги и във всяко място, макар и невидимо за някои, но зримо за други, присъства и подпомага със своите молитви всички нас“, каза варненският митрополит. 
По случай празника на моряците беше раздаден рибен курбан
По случай празника на моряците беше раздаден рибен курбан
„Генералите и офицерите са пример за нашето общество. Да станеш генерал не е просто нещо и не всеки може да стане генерал. И да иска, не може! Когато обаче човек започне от най-ниското стъпало и мине по цялата йерархия, когато е на върха, неговият поглед е много дълбок и именно тези хора имат шанса да погледнат и напред. Българската армия заслужава дълбоко уважение, Българските ВМС – също. Бог да Ви пази и закриля!“, благопожела в заключение владиката на Варна. 
Владиката припомни и факти от житието на покровителя на моряците Свети Никола, разказа за неговия праведен живот и увери всички присъстващи, че вярата е най-важното нещо в живота на човека. Той трябва да се уповава на вярата си, за да преуспява във всичко, с което се захваща в живота си. Митрополит Йоан се извини за дългото си слово, което обаче беше изпълнено с поучителни думи, които оставиха отпечатък в съзнанието на богомолците. 

Инструктор водолаз отговаря за спортния комплекс 
DSC07403Задачите, които са поставени за експлоатацията на учебно-спортния комплекс при военноморското училище са за обучение на курсанти и студенти, както и за обучение на външни клубове по плувна подготовка. Тук ще се провеждат и занятия по оцеляване на море, както и  първоначална водолазна подготовка. Ще има и обучение на бойни плувци“. Това каза пред военните медии мичман Илия Шабарков, който отговаря за учебно-спортния комплекс при ВВМУ. 
Сградата на комплекса е построена през 1974 г. и сега е била реновирана в рамките на последната година и половина. „Нивото е особено високо сега, особено по отношение на поддържащите системи. Там са вложени много усилия и средства и са вложени последни технологични новости“, посочи мичман Шабарков. Той е служил дълги години в „Специалните сили“ на ВМС. Бил е инструктор-водолаз, както и парашутист. 
В този комплекс едновременно ще могат да работят около 25 човека, защото той е пригоден не само за свободно плуване, ще има съоръжение, което ще бъде използвано за курс по оцеляване на море. Същевременно могат да се водят и два вида подготовки. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Виж още

Избрани