Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пенсионна реформа буни Франция

[post-views]
Пенсионна реформа буни Франция

Новата универсална пенсионна система на френското правителство ще сложи край на специалните пенсионни режими, съществуващи досега, обяви премиерът Едуар Филип, докато представяше подробности за проекта за реформа, предизвикал масови протести и стачки в страната. В момента във Франция съществува система от над 42 отделни планове, финансирани от държавата. 
Новата система ще гарантира пенсия от минимум 1000 евро на месец за придобилите пълен трудов стаж, заяви Филип. Ще се запази възрастта за пенсиониране на 62 години, но правителството ще насърчава хората да работят по-дълго време, като използва система на отстъпки и бонуси. Филип очаква до пет години средностатистическият работник да се пенсионира на 64 години.
Пенсионната реформа на френското правителство цели да осигури справедливост, защото ще бъде еднаква за всички, подчерта Филип.
Войници, пожарникари, надзиратели в затворите и полицаи ще могат да се пенсионират по-рано. Като мярка за солидарност, изкарващите над 120 000 евро годишно ще трябва да плащат допълнителна вноска, а пенсиите на учителите ще останат непокътнати, пише електронното издание на в. „Фигаро“.
Междувременно вече няколко дни продължават стачките срещу реформите, а синдикатите призоваха за още протести на 17 декември след двете масови демонстрации от миналата седмица. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани