Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ансамбълът на армията – екип с кауза, мост към обществото

[post-views]
Ансамбълът на армията – екип с кауза, мост към обществото

Вече 75 години Въоръжените сили имат своя глас, усмихнато лице и музика.

Представителният ансамбъл на Въоръжените сили отбеляза 75-годишнината от създаването си с тържество, в което бяха отличени 7 изявени творци, чиито творчески път е бил свързан с ансамбъла. Мястото на тържеството – залата на Информационния център на Министерството на отбраната.
На тържеството беше пресъздаден първият концерт на Военнопредставителния хор, както тогава се е наричал Представителният ансамбъл на ВС. Бивши членове на ансамбъла и акордеонистът,  който последно е свирил с квартет „Армейска песен“ и с още няколко момчета, оформи малък хор от 10 човека и акордеонист. Така „Армейска песен и приятели“ пресъздаде онзи пръв концерт наживо, без озвучаване и със същия репертоар. Само дето не носеха „военните бозови униформи без пагон“. Откриването на празника е отново с „Шуми Марица“. Следват „Стани, стани, юнак Балкански“, „Един завет“, „Велик е нашият войник“.
Станислав Почекански, председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци обяви наградите на свързаните с историята на Ансамбъла о.з. полк. Драган Прокопиев (посмъртно), о.з. полк. Григор Градев (посмъртно), о.з. полк. Панайот Панайотов, о.з. полк. Митко Тодоров, композитора Кирил Дончев, композитора Ангел Заберски (посмъртно) и композитора Димитър Гетов. Водещата Галя Димитрова асистира на връчването на отличията.
Пеят и солистите на Ансамбъла, обичаните Маргарита Хранова и Орлин Горанов.
Днес Ансамбълът, многократно награждаван с високи държавни награди е най-широкият мост и връзка на Българската армия с обществеността, с хората, които с открити сърца посрещат и изпращат изпълнителите. А като структура от Националната гвардейска част се включи с концерти в цялата страна в кампанията „Бъди войник“.
Началото „Решихме да покажем първоначалния облик на ансамбъла, казва Снежина Темелкова, негов началник днес, в начало   то създаден като Военнопредставителен хор от учителя по музика от Първа мъжка гимназия Драган Прокопиев, учил в Лайпциг, Париж, Прага и Берлин. От 1940 г. той е диригент на хора и на духовия оркестър към училището. Именно в неговата глава се ражда идеята да се създаде структура, свързана с армейската музикална култура – хор на Българската армия. Тази негова идея се подкрепя от генерали и силни хора на властта, които отговарят за „Сектор за културна дейност във войската“. Така към Министерството на войната се създава Военнопредставителен хор. И съвсем естествено Първа мъжка гимназия е и първата база на хора, после първите 23 хористи заедно с акордеониста репетират в апартамент на „Сан Стефано“ 17.  Та първият концерт на този хор е бил при откриването на първата военна изложба „Фронт и тил“ в залите на Художествената академия на 26 ноември 1944 г. Запазени в архива на ансамбъла на ВС са репертоарът как момчетата са били облечени, а концертът е записан от Радио София и след 2 дни – излъчен. По пътищата на войната изпълнителите са сред българските бойци на фронта.
През годините С развитието си през 1951-ва с указ на Президиума на Народното събрание хорът се преименува в Ансамбъл за песни и танци на Българската народна войска, после – в Представителен ансамбъл на Българската народна армия. През 1962 към Театъра на народната армия се създава Армейският естраден ансамбъл. И най-известните имена от културния афиш са привлечени в него, първите мюзикъли у нас се поставят на неговата сцена, а публиката го нарича Естрадата на Армията и най-известните композитори, режисьори, драматурзи, балетмайстори, хореографи, художници и сценографи работят с трупата му. През 1977-а този Естраден ансамбъл преминава към Ансамбъла за песни и танци на БНА. Мнозина помнят, че от 1980-а Естрадата на армията получава името „Сребърни звезди“.
След трансформациите през прехода ансамбълът е с намален състав от хор, симфоничен оркестър и рок група. Но през 2002-ра Ансамбълът на БА е сформиран отново към ИА „Военни клубове и информация“, а от 2009-а Ансамбълът е включен в състава на Националната гвардейска част и преименуван в Представителен ансамбъл на ВС.

Най-ново

Единична публикация

Избрани