Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С какво ги убиваха политиците

[post-views]
С какво  ги убиваха политиците

Доц. д-р инж. Георги Маринов
Анархисти, адвокати, платени убийци и фанатици са се опитвали с помощта на оръжието да преобърнат естествения ход на историята и да постигнат свои или чужди икономически цели. Те са дебнели своите жертви, изучавали са живота и навиците им, както и са кроили планове как да произведат един-единствен фатален изстрел, с който да отнемат живота на важни политически и държавни личности, надявайки се на снизходителността на общественото мнение и на пролуки в правосъдието. Обикновено терористите не ползват скъпи и редки оръжия. Те се задоволяват с евтини, популярни, но мощни серийни образци, надявайки се близък контакт със своите жертви и на изненадата. 
Линкълн, поразен от джобен пистолет Първият изстрел, разтресъл американското общество, бил произведен срещу  16-ия президент на САЩ Ейбрахам Линкълн.  На 14.04.1865 г. в театър „Форд“ талантливият и високоплатен актьор Джон Уилкс Бут прострелял смъртоносно президента с малък еднозаряден капсулен пистолет „Деринджър-Филаделфия“ с калибър .44 (11,2 мм). Това бил джобен преднозаряден пистолет, който се използвал предимно за самоотбрана. Стрелял на къси разстояния, а поразяващата му способност не била особено висока поради късата цев и използването на димен барут. 
„Деринджърите“ се появили  през 1850 г., когато техният конструктор Хенри Деринджър изработил първия такъв образец. Това малко оръжие бързо наводнило пазарите. Тайната му била пригодността му за скрито носене и за бързо произвеждане на изстрел. Неудобството му било, че за повторен изстрел се изисквало време не по-малко от 1,5–2 мин.
Във фаталния ден Линкълн вероятно е имал лошо предчувствие, тъй като казал на своя военен министър Едуин Стентън: „Ние двамата с мисис Линкълн се каним да отидем на театър. На мен не ми се иска, но Мери е настроена да отидем. Така, че ще ми бъде необходим телохранител. Мога ли да разчитам на майор Екерт?” Тъй като майор Екерт бил служебно ангажиран, военният министър Стентън възложил на вашингтонския полицай Джон Паркър охраната на президентската ложа. 
Между 22.00 и 22,30 ч полицаят Паркър напуснал своя пост и се отправил към близкия бар. В същия бар сред другите посетители се намирал и актьорът Джон Уилкс Бут. Охранителят Джон Паркър още бил в бара, когато убиецът излязъл оттам, проникнал в сградата на театъра и се насочил към президентската ложа. Открехнал вратата, влязъл тихо и ненадейно в ложата, прицелил се точно и стрелял. Куршумът улучил президента Линкълн в тила. След стрелбата Бут скочил от балкона, при падането си счупва крак, но куцукайки успял да избяга.
Browning 1900Следващите президенти – с револвер
 На 02.07.1881 г. адвокатът Шарл Гито смъртоносно прострелял 20-я президент на САЩ Джеймс Гарфийлд. Оръжието на убийството е британският револвер Webley British Bulldog с калибър .44 (11,2 мм). Адвокатът убиец издебнал държавния глава, когато той влязъл в чакалнята на железопътната гара Baltimore and Potomac Railroad Station,  приближил се до него, стрелял в гърба му. 
Револверът се появява през 1878 г. Той е продукт на английската фирма Webley & Son от Бирмингам. За кратко време 5-зарядният револвер успял да завоюва отлична репутация благодарение на мощния патрон, който ползва, късата цев и компактните си размери. Той се използвал в качеството на оръжие за самоотбрана. Специално за случая убиецът Гито закупил сравнително скъп образец с чирени на ръкохватката от слонова кост, тъй като се надявал револверът да стане музеен експонат.
С това не свършват покушенията срещу американските президенти. На 06.09.1901 г. срещу 25-ия президент на САЩ  Уилям Маккинли отново гръмва револвер от ръката на анархиста Леон Чолгош. Убиецът издебнал своята жертва по време на  участието му в Панамериканската експозиция в Бъфало, щат Ню Йорк. Проникналият оловен куршум предизвикал отравяне на кръвта и президентът умира на 14.09.1901 г.  Леон Чолгош имал вид на  спокоен човек с красиво лице, подхождало повече на интелектуалец. Той се възползвал от желанието на президента Маккинли да се ръкува с много хора. Под превръзката на дясната си ръка, убиецът скрил малогабаритен револвер. Той се ръкувал с лявата си ръка, а с другата натиснал спусъка. Процесът срещу него бил съвсем кратък. Чолгош бил първият от политическите убийци в САЩ, който бил отправен за екзекуция към нововъведения „електрически стол”.
Iver JohnsonОръжието на убиеца този път е сравнително евтиният осеммилиметров револвер Iver Johnson, използващ патроните с обозначение .32 Smith&Wesson. Револверът е създаден през 1883 г. от Айвър Джонсон, който имал собствена фирма Iver Johnson & Co. 
Карабина в оптически мерник погубва Кенеди
Президентската серия убийства продължава на 22.11.1963 г., когато в движещия се автомобил пада покосен от куршум 35-ият американски президент Джон Кенеди. Това е една от големите загадки на 20 в. Комисията за разследване на убийството установява, че убиецът терорист Ли Харви Осуалд е стрелял с карабина Mannlicher Carcano М 1891/38 с монтиран оптически мерник. 
    Оръжието с калибър 6,5 мм не било избрано случайно. То било оценено високо от бойците, участвали с него в няколко военни конфликта. Оценката се базирала на факта, че куршумът излитал с начална скорост 730 м/сек и дулна енергия около 2700 джаула и имал полегата траектория. Голямата начална скорост осигурявала по-бързо достигане на куршума до целта, което е особено важно при стрелба по движещи се цели. 
 6,5-милиметровият патрон бил създаден в периода 1889–1891 г. от Луиджи Скоти, който работел в патронния завод в Болоня. Патронът получил обозначение 6,5×52 мм Carcano (6.5×52 mm Mannlicher–Carcano).
Президентските покушения продължили, като след 5 години, в нощта на 4 срещу 5 юни 1968 г. бил убит американският сенатор Роберт Кенеди, брат на покойния президент  Джон Кенеди. Изстрел отново бил произведен с револвер Iver Johnson, но този път с патрони с калибър .22 LR. Малокалибреният револвер имал осемзаряден барабан. Младият палестинец Серхан Бишар успял за кратко време да изпразни целия барабан, като три куршума попаднали в сенатора Кенеди, а още пет души били ранени. Странно е решението на терориста да използва такова евтино и маломощно оръжие. Единственото логично обяснение е в сравнително голямата вместимост на барабана, позволяваща поразяване на повече обекти.
Colt 1911„Колт“ спасява Джерълд Форд Опитите за убийство не подминават и 38-ия президент Джералд Форд.  На 5 септември 1975 г. Линет Елис Фром насочва мощен голямокалибрен пистолет Colt М1911 към Форд, но бързо е обезоръжена от сътрудници на секретните служби. Младата американка членувала в сектата на Чарлз Милз Менсън, известен престъпник и ръководител на организацията „Семейство“, която организирала серия жестоки убийства. 
Пистолетът Colt М1911 е популярно мощно лично оръжие с калибър .45 АСР (11,43х23 мм). Негов конструктор е известният Джон Браунинг, който създава цяла серия пистолети и картечници с оригинални принципи на работа. Изстреляният куршум получава начална скорост от 260 до 440 м/сек и дулна енергия от 500 до 700 джаула в зависимост от неговата маса. В пълнителя на пистолета се събират 7 патрона, но Линет Фром го заредила само с четири, като смятала, че те са достатъчни, за да изпълни предначертаното убийство. Пистолетът обаче се оказал твърде труден за боравене в ръцете на 27-годишната дама поради силната възвратна пружина, която трябвало да бъде преодоляна за първоначалното му зареждане. По тази причина Линет Фром не успяла да издърпа затвора докрай и да вкара патрон в патронника, което не позволило произвеждането на изстрел. покушение над Дж ГарфийлдВ хода на разследването тя давала различни обяснения, държала се предизвикателно към съда и дори хвърлила ябълка към прокурора, счупвайки очилата му.  
покушение на КенедиОловни куршуми за Рейгън Дотук не свършва сагата с покушенията на американските президенти. На 30 март 1981 г.  психично болният Джон Хинкли-младши стрелял в 40-ия президен на САЩ Роналд Рейгън. Убиецът използвал евтиния немски револвер Rоhm RG-14, предназначен за маломощните патрони с периферно възпламеняване с калибър .22 LR. Той има 6-заряден барабан и се счита за оръжие за тренировъчни цели.
Убиецът издебнал президента, когато излизал от ресторант и се качвал в бронирания автомобил. Хинкли извадил револвера и произвел шест изстрела и успял да нарани четирима души. Един от тях бил президентът Рейгън, който получил нараняване в гърдите. Cлeд cтрeлбaтa прeзидeнтcкият кaдилaк cвeткaвичнo нaпуcнал мяcтoтo нa инцидeнтa и откарва Рейгън в нaй-близкaтa вaшингтoнcкa клиникa. Окaзвa ce, чe куршумът e рикоширал във вратата нa лимузинaтa и ce e cплecкaл. Това е нормално за оловните куршуми, които при промяна на челната си част отдават по-голямата част от енергията си за поразяване на живия организъм.  Oбилният кръвoизлив e oвлaдян в чeтиричacoвa oпeрaция бeз ceриoзни пocлeдици.  
„Браунинг“ предизвиква Първата световна, 
ранява Ленин и папата
Не само американските президенти са били мишена на терористите. Още на 28.06.1914 г., на празника Видовден в Сараево, 17-годишният босненски сърбин Гаврило Принцип застрелва австрийския престолонаследник херцог Франц Фердинанд и неговата съпруга София. Фаталните изстрели стават повод за избухване на Първата световна война. Оръжието на убийството е самозарядният пистолет Browning М1910/12 с калибър 7,65 мм. Той е създаден от известния конструктор Джон Моузес Браунинг. Неговото серийно производство започва през 1910 г. в белгийската компания Fabrique Nationale D’armes de Guerre Herstal. Предназначен е бил за самоотбрана и за нуждите на полицията. Той е плосък, удобен за скрито носене и се изважда бързо изпод дрехите и от кобури. Характерна особеност на конструкцията му е наличието на т.нар. „мускулен предпазител”, който не позволява произвеждането на изстрел, преди ръкохватката да бъде обхваната и притисната плътно с длан. Тази особеност се изтъква от някои изследователи като една от причините атентаторът да не е могъл да се самоубие с пистолета след фаталните изстрели, а да прибегне към отровата. Гаврило Принцип е бил само на 17 години и неговите умения за боравене с оръжие не са били на високо ниво.     
Browning 1900С пистолет Browning на 14.09.1911 г. в Киевския оперен театър по време на втория антракт на спектакъла „Приказка за цар Салтан“ от Римски-Корсаков руският анархист Дмитрий Богров застрелва министър-председателя Пьотър Столипин. Убиецът е руски анархист, агент на тайната полиция.
С пистолет Browning М 1900 на белгийската компания FN на 30.08.1918 г. полусляпата есерка Фани Каплан тежко ранява Владимир Илич Ленин, като е стреляла почти в упор няколко пъти. Този пистолет е интересен с разположението на възвратната пружина над цевта, с което се намалява рамото между оста на цевта и точката на захващане с дланта. Така се намалява неприятното отскачане на оръжието при изстрел. Пистолетът използва патроните 7,65 мм „Браунинг”, които не притежават висока поразяваща способност. Благодарение на това вождът на октомврийската революция получава две рани – едната в ръката, а другата в шията.  
На 13.05.1981 г. турският професионален убиец Мехмет Али Агджа прострелва Папа Йоан Павел II на площада „Св. Петър” в Рим с 9-милиметров Browning НР. Той е пуснат в производство през 1935 г. от белгийската компания Fabrique Nationale. Конструкцията му се базира на разработената от Джон Браунинг схема на заключване на затвора при изстрел, при къс ход на цевта. Пистолетът има вместимост на пълнителя 13 патрона 9 mm Parabellum с двуредно разположение в него. През 1935 г. това се оказало революционно решение, като се има предвид, че вместимостта на пълнителите на преобладаващата част от пистолетите не превишавала 8–10 патрона.
Друг модел – Browning  High-Power,  бил използван  от члена на ултрадясната турска организация „Сивите вълци“ Мехмет Али Агджа за атентата срещу папата. Терористът е преминал обучение в палестински лагер южно от  Берут, който е организиран от венецуелския терорист Карлос Чакала.
На 22 януари 1969 г. младши лейтенантът от Съветската армия Виктор Илин открил огън по кортежа на генералния секретар на КПСС Леонид Брежнев с два пистолета „Макаров“ (ПМ). За шест секунди офицерът изстрелял 11 куршума, надявайки се на успех. За негово съжаление обаче Брежнев не е бил в кортежа, а куршумите нараняват космонавтите Андриян Николаев и Георгий Береговой.
Пистолет МакаровС „Макаров“ застреляха Луканов Пистолетът „Макаров“ е особено привлекателно оръжие за извършване на терористични цели. Той е пословично надежден, боеприпасите му с калибър 9х18 са достъпни и сравнително евтини. Не е трудно използването на лицензирани стрелбища за тренировъчни цели.
Неслучайно с пистолет „Макаров“ беше убит и българският министър-председател Андрей Луканов на 2 октомври 1996 г. пред дома си на ул. „Латинка“. В деня на убийството Луканов излиза от дома си и се отправя към личния си автомобил „Пежо 306“, паркиран на около 15 м от входа. Луканов влиза в автомобила, но се сеща, че е забравил нещо. Излиза от колата, приближава се до домофонната уредба и се опитва да се свърже със съпругата си. През това време убиецът стреля 4 пъти от разстояние 1,5 – 2,5 м с пистолет „Макаров“. Куршум попада в областта на дясното му слепоочие, а други 3 – в гърба.  
В деня на покушението на същото място са открити и захвърлени дрехи на предполагаемия убиец, с които се е маскирал като скитник. Пистолетът, с който се смята, че е било извършено убийството, е намерен едва 40 дни по-късно зад радиатор на площадката между етажите в жилищен блок на съседната улица „Димчо Дебелянов“. 
АК 47На 1 октомври 1984 г. министър-председателят на Индия Индира Ганди беше  застреляна от собствения телохранител. Преминавайки през приемната през открит двор, тя поздравила охранителите, но вместо отговор един от тях, Беант Сингх, произвел три изстрела с пистолет, а друг охранител, Сатвант Сингх, стрелял с автомат „Калашников“. 
 Убийците са застреляни веднага от охраната. Беант Сингх извиква преди смъртта си: „Аз направих каквото исках. Сега вие направете каквото искате.“ Повече не може да говори и издъхва. Вторият убиец пада прострелян, но още жив. Индира Ганди получила 20 рани. Поводът е, че три месеца по-рано индийските военни провеждат успешна операция против сикхските екстремисти.  
По Горбачов гърмяха с ловни пушки И ловно оръжие е използвано за терористични цели. Например на 07.11.1990 г. шлосерът Александър Шмонов се опита да простреля президента на СССР Михаил Горбачов със законно притежавана ловна двуцевна пушка ИЖ-54, която била скъсена за удобно скрито носене.  По време на манифестация Шмонов се вмъкнал в колоните от хора и преминавайки покрай мавзолея на Ленин, извадил оръжието и го насочил към трибуната. Светкавичната реакция на старши сержанта от милицията Милников предотвратила атентата.
 На 12 март 2003 г. министър-председателят на Сърбия Зоран Джинджич бил смъртоносно ранен с два изстрела от немски снайпер HK PSG1. Убиецът е стрелял от разстояние около 130 м. Джинджич е ранен в гърдите и в бедрото.  Снайперът PSG1 използва патрони с калибър 7,62х51 и е предназначена за водене на бърз и точен огън на разстояние до 600 м. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани