Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тайната „изтича” от любовна квартира

[post-views]
Тайната „изтича” от любовна квартира

Както много случайно разкрити тайни и тази за първия заговор на Кояндер, Драган Цанков и Бендерев „пропълзява” съвсем неволно. Както Цончо Родев описва нещата, „заверата” е „изпята” в любовна квартира, но не на възлюбена на Бендерев, а на трети човек. Който пък, спазвайки дискретността, скрил дамата на сърцето си в другата стая, когато ротмистърът захлопал буйно на вратата. Дамата била от „обществото”, омъжена и не би трябвало да се разбира за нейното увлечение по довереника на Бендерев.
Но тя неволно чува разговора между заговорника и своя любим, в който почти директно се говори за детрониране и ликвидиране на княза. Нейното родолюбиво чувство не я оставя безучастна и тя предупреждава двореца чрез флигел-адютанта капитан Марин Маринов. Така княз Александър става притежател на тайната, което му позволява да се държи дръзко с Кояндер и направо да „смачка” Бендерев на дипломатическия прием в руското посолство. За чест на самия ротмистър Бендерев и на цялото българско офицерство, сред което има много русофили, патриотизмът им се оказва по-силен от привързаността към „Матушката”. Пример за това е последният разговор между Драган Цанков и тръгналият за фронта при Драгоман ротмистър Бендерев. Старият политикан, който злослови срещу Съединението, който единствен гласува в Народното събрание срещу военния заем за мобилизация и който с някаква болезнена ехидност очаква крал Милан в София, защото „На ви сега Съединение без Матушката Покровителка”, недвусмислено намеква на младия офицер, че във време на война, когато хвърчат снаряди и куршуми, а князът е на първа линия, нищо чудно някой „заблуден” куршум да реши проблема със „злото в двореца”. Това му струва строшената от якия юмрук на Бендерев масичка и гръмкия глас на офицера: „Сега няма княз, няма партии, няма политика! Настана час за проверка. Час, в който всеки смъква маската си!” 
„Той искаше да каже още нещо, но се задави в гнева си и като размаха заплашително юмрук, изхвръкна от стаята”, пише Цончо Родев. Така е в този върховен миг на изпитание. Не ще мине и година и героят от Сливница ротмистър Бендерев  ще се превърне в един от главните детронатори на княз Александър… 

Най-ново

Единична публикация

Избрани