Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Поредно признание за режисьора Теодор Ушев – „Физика на тъгата“ влезе в краткия списък за „Оскар“

[post-views]
Поредно признание за режисьора Теодор Ушев – „Физика на тъгата“ влезе в краткия списък за „Оскар“

ushevПоредно признание получи талантливият български режисьор Теодор Ушев. Филмът му „Физика на тъгата“ влезе в краткия списък със заглавия, които ще се борят за номинация за „Оскар“ в категорията „Най-добър късометражен анимационен филм“.

Анимацията е адаптация на едноименния роман на писателя Георги Господинов „Физика на тъгата“. Филмът не следва стриктно сюжета на книгата, а е лабиринт, разказва авторът Тео Ушев. Това е своеобразна капсула на времето, събрала случки, спомени и емоции.

През януари лентата може да бъде още една крачка по-близо до златната статуетка. Ако стане едно от 5-те заглавия с официална номинация, тя ще се бори за „Оскар“ на церемонията на 10 февруари.

27-минутният филм е най-амбициозният проект в кариерата на Ушев. Той работи по него от 8 години, като междувременно създаде и „Сляпата Вайша“, също по разказ на Господинов, която беше номинирана за престижното отличие.

„Физика на тъгата“ е изключителен в много отношения. Това е първият анимационен филм в света, създаден чрез енкаустика – древна рисувателна техника, създадена в Египет. Повече от 15 хиляди кадъра са изобразени на ръка, а изображението е променено чрез нагряване и рисуване с горещ восък и пигменти.

Най-ново

Единична публикация

Избрани