Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Макрон не се отказва от пенсионната реформа, но готви компромис, за да спре стачките

[post-views]
Макрон призовава за уреждане на конфликта между Армения и Азербайджан „единствено чрез дипломация“

MakronФренският президент Еманюел Макрон заяви, че няма да се откаже от спорната пенсионна реформа, но все пак остава готов за компромис. Държавният глава  изрази надежда до края на седмицата да бъде постигнат пробив в преговорите със синдикатите.

Като заговори за компромис, Макрон загатна за възможно подобрение в условията около единната пенсионна възраст, която според проекта се увеличава от 62 на 64 години, за онези работници, които не попадат в специфични категории на труд. За момента голямата цел на френския президент е нормализирането на ситуацията поне около празниците, след като по-рано синдикатите предупредиха, че демонстрациите им продължават и по Коледа, освен ако правителството не се откаже от реформата.

Премиерът Едуар Филип от своя страна започна активни преговори с протестиращите. Всеобщата стачка срещу правителствения проект за промени в условията за пенсиониране продължава вече повече от две седмици. При поредната кулминация на общественото недоволство във вторник, Франция отново беше парализирана. Точният брой на демонстрантите по улиците на страната варира между 615 хиляди души според управляващите и милион и 800 хиляди, по данни на синдикалните организации.

Най-ново

Единична публикация

Избрани