Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българска следа в акция срещу италианската мафия – задържаха повече от 300 членове на калабрийската Ндрангета

[post-views]
Кървава баня в Мексико: Атакуваха крайбрежен бар с коктейли „Молотов“

police-MexiИталианските власти арестуваха 334 членове и сътрудници на калабрийската мафия Ндрангета. Задържани са политици, адвокати, счетоводители, както държавни служители. Акцията е проведена в ранните часове на деня, а арести са извършени и в 3 други европейски държави – Швейцария, Германия и България.

260 от задържаните вече са в затвора, а останалите са под домашен арест, съобщават италианските медии. В хода на делото се разследват още 82-ма  души, така че общият брой заподозрени достига 416. Запорирано е имущество на стойност над 15 милиона евро.

Арестуваните са членове на клана Манкузо от Лимбади на калабрийската мафия. Сред тях са бившият депутат от „Форца Италия“ Джанкарло Пители, кметът на Пицо Джанлука Калипо, началникът на местната полиция, местни бизнесмени и дори бившият директор на оперативното звено на Карабинерите в Катандзаро. Обвиненията срещу тях варират от връзки с мафията, до убийства, изнудвания, рекет, фиктивна собственост и пране на пари. Документите по делото са с обем над 13 хиляди страници.

„Това е сериозно, конкретно и аргументирано разследване, по което работя още от встъпването си в длъжност“, заяви прокурор Никола Гратери от отдела за борба с мафията на прокуратурата в Катандзаро. Именно по негова заповед следователите работят от месеци. В операцията са участвали повече от 2 500 души от спецчастите на Карабинерите, както и елитни екипи парашутисти и мобилни отряди в общо 12 италиански области, както и в България, Германия и Швейцария.

Още не се уточнява каква е българската следа в разследването. Предполага се, че тя е свързана с трафика на боклук, след като преди дни италианските власти задържаха тонове отпадъци, сред които и опасни, предназначени за България с посредничеството на фирма от Умбрия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани