Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Каракачанов: В мисиите воините трупат опит и издигат престижа на армията

[post-views]
Видеоконферетна връзка на министъра на отбраната и началника на отбраната с мисиите зад граница

pozdrav_kontingentiВ мисиите освен че натрупват опит, българските военнослужещи изпълняват съюзническите си ангажименти по достоен начин, който издига престижа на Българската армия. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов вчера по време на традиционната предпразнична видеоконферентна връзка с българските контингенти зад граница, в която участваха също началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров. 
Общо 205 военнослужещи от Въоръжените сили изпълняват в момента задачи в 9 операции и мисии на три континента. 158 от тях са в Афганистан, откъдето докладва националният командир на 39-ия контингент полковник Красимир Горанов. По думите му обстановката по сигурността в азиатската държава остава усложнена и нестабилна. Същевременно обаче здравословното и морално-психологическото състояние на българските военнослужещи е на добро ниво. На 26 декември те ще имат официално тържество с посрещане на гости от коалиционните партньори.
От Босна и Херцеговина докладва националният командир на контингента ни в операцията на ЕС „Алтеа” полковник Пламен Петков. Той посочи, че обстановката в страната е относително спокойна и стабилна. Морално-психологическият климат в контингента е отличен. Досега през контингентите ни в тази държава са преминали над 3600 военнослужещи. 
В поздравлението си до воините ни в „Алтеа” министър Каракачанов напомни, че обстановката, макар и видимо спокойна, само за часове може да се промени. Подобна препоръка за бдителност той отправи и към българския контингент в Косово, откъдето докладва националният командир подполковник Тодор Колев. „Косово е в изключителна близост до българските етнически и държавни граници и ситуацията много бързо може да се превърне във взривоопасна. Всичко това прави вашата мисия сложна, но и много важна”, каза министър Каракачанов. Досега през мисията ни в Косово са преминали повече от 1000 военнослужещи.
От африканската държава Мали докладва националният командир на контингента ни там лейтенант д-р Йордан Киряков. Той посочи, че обстановката в страната е нестабилна, а нивото на риск е високо. Досега в мисията са участвали повече от 80 български военни медици и логистици.
На всички воини от контингентите ни зад граница министър Каракачанов, генерал Боцев и генерал-лейтенант Тодоров пожелаха здраве, хубави празници и успешно прибиране в родината след изтичане на срока на мисията.         

Най-ново

Единична публикация

Избрани