Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отвориха офертите за новите бойни машини

[post-views]
Това лято хотел „Рибарица“ на МО няма да се ползва за почивка

ministerstvo na otbranata moКомисия в Министерството на отбраната (МО) отвори офертите на фирмите, които бяха поканени за участие в търга по проекта за превъоръжаване на Сухопътните войски с нов тип бойни бронирани машини. Поръчката е за общо 150 машини, 90 от които бойни и 60 спомагателни. Гласуваният бюджет от парламента за реализиране на проекта е 1,464 млрд. лв. с ДДС. За участие в конкурса МО изпрати покани  до 4 компании: ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия),  NEXTER Group (Франция) и General Dynamics European Land System (Швейцария). Крайният срок за подаване на офертите изтече на 16 декември, ден след това бяха отворени пакетите с предложенията и стана ясно, че документи са пратили и четирите поканени компании. „Две фирми – „Дженерал Дайнамикс“ и „Патрия“ са подали реални оферти за бойните машини на Българската армия. При другите две фирми, германската и френската, не са подадени ценови оферти. Французите са поискали директни преговори с правителството, но това няма как да стане, защото парламентът вече е гласувал процедурата“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. „Нека комисията да си свърши работата. Минимум две оферти ще има, което е добре“, коментира още военният министър.
„Комисията за отваряне на офертите работи, документите са доста обемисти, изискват време“, посочи от своя страна заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, като добави, че засега не може да посочи какви са резултатите.
Междувременно финландската държавна компания „Патрия“ представи своята оферта, като на брифинга пред журналистите бе обявено, че това ще стане  в „параметрите, позволени от закона.“
Вицепрезидентът Юха Ютсийоки обяви, че след тригодишни анализи и проучвания у нас са се спрели на бойна машина на платформа 8х8, като икономически най-изгодна за страната и отговаряща на потребностите и изискванията на пехотата ни.  Изрично бе подчертано, че финландската оферта предоставя най-добро съотношение  на параметрите цена–качество–способности на бойната техника.
Представителите на компанията съобщиха, че „Патрия“ предлага на България трансфер на технологии с висока добавена стойност. Според тях местното производство ще гарантира на България сигурност на доставките на техниката, икономична  поддръжка на техниката по всяко време и възможност за развитие и иновации. За  избора на подизпълнители компанията следвала стриктно ръководните насоки на МО. На брифинга присъства и г-жа Пайви Блиникка, посланик на Финландия у нас. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани