Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пентагонът се запасява с редки метали за производството на ракети и изтребители

[post-views]
Пентагонът съобщи, че не планира изтегляне на американски военнослужещи от Ирак

PentagonПентагонът се запасява с редки ценни метали, съобщават от Ройтерс, позовавайки се на документи от военното ведомство. Става дума за изключително мощните неодимови магнити, които се използват в производството на електроника, както и на ракети и изтребители.

Пентагонът предвижда дългосрочно складиране на редките магнити, направени от сплав на металите неодим, желязо и бор, които имат широко приложение във военната промишленост. Неодимови магнити участват в производството на противотанковите ракети Javelin, както и на изтребителите F-35.

Американското военно министерство търси надеждни доставчици на материала, които на ротационен принцип да осигурят количество, обезпечаващо производството за половин година и да поддържат тези запаси за поне 30 месеца. Програмата е на стойност 10 милиона долара, а снабдителите ще разделят помежду си още толкова.

Това е начинът на Пентагона да се пребори с монопола на Китай и Япония върху производството на неодимови магнити, коментират експерти. Въпреки че са изобретени от американски учени, в САЩ все още няма специализирано производство. След като Пекин използва предимството си като лост в търговската война, Вашингтон започна да изгражда собствени съоръжения, в които ще преработва металите до получаването на магнити като краен продукт. Още повече, че по-рано през годината президентът Доналд Тръмп нареди военните да актуализират мрежата си от доставки на редки материали и ги предупреди, че ако разчитат за това на чужди държави, компрометират американската отбрана.

Най-ново

Единична публикация

Избрани