Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Празнуват потомците на Беломорския флот

[post-views]
Празнуват потомците на Беломорския флот

Флотилен адмирал Чубенков към моряците: Бъдете смели в мечтите си

vms_BurgasБургаските военни моряци тържествено отбелязаха 75-ата годишнина от създаването на военноморска база Бургас и празника на Пункт за базиране Бургас. Базата е сформирана със Заповед № 434 от 27 ноември 1944 г. на командира на Морските войски като правоприемник на българския Беломорски флот. Първи командир на базата е капитан-лейтенант Игнат Гишин, командвал преди това Морската дружина в Дедеагач. Така започва развитието на Военноморска база Бургас, на която днес военните моряци от Пункт за базиране Бургас са горди наследници, изтъкнаха от ВМС.
На строевия плац на пункта се проведе тържествен военен ритуал по повод празника. Командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чу-бенков командва строя, който беше приет от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Флотилен адмирал Чубенков беше удостоен с почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги” – I степен. В словото си флотилен адмирал Чубенков заяви: „Поставяйте си високи цели, за да постигате високи резултати! Носете в сърцата си най-съкровените ценности: чест, достойнство, моряшки дълг и професионализъм на море, взаимопомощ и всеотдайност! Бъдете смели в мечтите си и не позволявайте на трудностите да сломяват вашите дух и воля!”.
През 2019 г. основните усилия на военните моряци от формированията в пункта бяха насочени към поддържането на способности за гарантиране на морския суверенитет на България и защита на нейните интереси в морските пространства, изпълнение на задачи по търсене и спасяване на море и оказване на помощ на населението при бедствия, участие в ембаргови, хуманитарни, евакуационни, спасителни и др. операции в подкрепа на международния мир и сигурност. 
Екипажът на фрегата „Дръзки” участва в състава на Втората постоянна корабна група на НАТО и в международното учение SEА SHIELD в Румъния. Базов миночистач „Шквал” се представи достойно при участието си във Втората постоянна противоминна група на НАТО и в учението на ВМС на Румъния Fall Storm.
Само преди броени дни фрегата „Верни” се завърна от участие в операцията на НАТО по морска сигурност SEA GUARDIAN и в учението на ВМС на Турция DOGU AKDENIZ. Упоритият труд, себеотдаване и професионализъм, демонстрирани от екипажа, бяха оценени високо не само в България, но и от нашите партньори от НАТО и от международната военна общност.
Корабите и личният състав от формированията, дислоцирани в Пункт за базиране Бургас, се представиха отлично в националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2019”, по време на което базов миночистач „Шквал” бе сертифициран съгласно изискванията на MAREVAL. Цялостната дейност на корабите би била немислима без осигуряването от бреговите формирования. 


 

Най-ново

Единична публикация

Избрани