Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

UBM – машина с огромни възможности

[post-views]
UBM –  машина с огромни възможности

ubm-mashinaВъв връзка с построяването на хангари за нова летателна техника отново се заговори за американската универсална строителна машина за метални конструкции UBM. Сагата по нейното закупуване и доставяне в България е дълга. Водени са много спорове, дори и обвинения дали има необходимост от такава машина и заслужава ли тя  високата си цена. Машината с комплект от 10 мобилни ремаркета сега се съхранява във военно формирование на Българската армия. Много пъти е ставало въпрос за организиране на курсове от американски специалисти, но засега обучени наши представители за нейното използване все още няма.
Универсалната строителна машина UBM е с възможности за производство на сгради и съоръжения от метална самоносеща се конструкция, както и за подземни и надземни укрития, гаражи и жилищни постройки. Комплектът се състои от 10 мобилни ремаркета, като 3 от тях са производствени цехове за построяването на различни конструкции – жилищни и нежилищни помещения, в зависимост какво е постъпило като изискване. Към комплекта на машината има софтуер, който е лицензиран съгласно европейските и американските стандарти за проектиране и изчисляване на строителни конструкции. 
Машината е с възможности за действия във всички етапи на строителството – от проектирането до самото изграждане на съоръженията и сградите. Могат да се залагат най-различни параметри за тяхната изработка – примерно как трябва да се направят изчисленията на ветровите и снеговите натоварвания и въобще на всички условия, на които трябва да отговаря конструкцията. 
Военни инженерни специалисти са заявявали категорично, че американската UBM e единствената у нас с толкова големи възможности. Другите две подобни машини значително й отстъпвали.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани