Информационен център на Министерство на oтбраната

Кубрат е лейтенант, майор Куцаров е №1

DSC08515 В зала „Тържествена“ на МО се проведе стилна церемония по награждаването на най-добрите спортисти в БА за 2019 г., както и произвеждането в чин лейтенант от резерва на боксьора Кубрат Пулев, който досега имаше звание сержант от резерва.
Заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов връчи лейтенантските пагони на Кубрат Пулев.
Съществена част от церемонията бе и 
награждаването на десетте най-добри спортисти
на родната армия през отиващата си година. На първо място със 167 точки застана майор Илия Куцаров от ВСК „Радар“.
„За мен е голяма чест и щастие да бъда избран за спортист №1 на Българската армия за 2019 г. Искам да изкажа голяма благодарност към всички, които ме подкрепяха през тази година. През 2019-а успях да постигна личен резултат и да поставя най-добро време за България по време на маратона на Седмите световни военни игри в Китай. Тази награда нямаше да стане факт без подкрепата на Министерството на отбраната в лицето на министър Каракачанов, Министерството на младежта и спорта и министър Кралев, НВСФ и вицеадмирал Ефтимов, командира на ВВС генерал-мDSC08581айор Стойков и всички мои колеги във Военновъздушните сили. Отличието военен спортист не е само награда, това е призвание и пример за поведение в Българската армия. 
Спортистите винаги са били в елита на въоръжените сили
и винаги сме готови да покажем своите умения не само в спорта, а и на бойното поле в защита на нашето отечество Република България“, заяви майор Куцаров.
Втори е младши сержант Георги Кирилов от в.ф. 32990 Пловдив, а третото място бе за капитан Анна Проданова от в.ф. 32990 Пловдив. Десетката бе допълнена от майор Атанас Овчаров, майор Христо Касалийски, матрос Теодор Вощинаров, сержант Радослав Стефанов, редник Борислав Башов, майор Ваня Хаджиева и младши сержант Янина Станчева.
„Искам да ви благодаря за това, че сте пример за останалите военнослужещи в армията. Това, което правите, издига нашият престиж като въоръжени сили. Постиженията на световните военни игри в Китай показват, че наистина има спортисти във въоръжените сили, които са на световно ниво. Искам да ви пожелая нови успехи, което разбира се, означава през следващата година и повече усилия, а на вас и вашите семейства здраве и щастие“, каза в приветствието си министър Каракачанов.
Министър Кралев пък награди трите най-добри военни спортни клуба за 2019 г. Първи е НВУ „Васил Левски“, втори се нареди ВМСК – Варна, трети е ВСК „Стрямци 61“ DSC08508– Карлово. „За мен е било чест да бъдат част от тази церемония. Спортът винаги е бил неразделно свързан с подготовката на воините от Българската армия. 
Искам да благодаря за прекрасното сътрудничество
което имаме с Министерството на отбраната, което е един отличен партньор на Министерството на младежта и спорта. Искам да благодаря и за сътрудничеството на Центъра за елитен спорт, както и на Националната военна спортна федерация за прекрасните резултати, които постигнаха през тази година. А за нивото на българския военен спорт може да се види от резултатите на най-добрия български маратонец, който е по-добър от всички, които се занимават професионално с атлетика (б.a. – майор Илия Куцаров). Пожелавам ви през следващата година да празнуваме заедно световната титла на Кубрат Пулев и олимпийската титла на Ивайло Иванов“, сподели в своето приветствие министър Красен Кралев.
Трите най-добри в спорта военни формирования на МО са: първи – 22450, втори – 32990 и трети – 34750.
„За спорта се изискват няколко основни неща. Първо, хора, които искат да спортуват, второ – организационно и ресурсно осигуряване. Благодаря на господа министрите за ресурсното осигуряване. Неслучайно имаме две класации – на военните спортни клубове и на военните формирования. Клубовете се финансират от Министерството на младежта и спорта и извършихме много работа през тази година, за да сме в крак с промените в закона. Надяваме се, че през следващата година ще разчитаме отново на помощта от спортното министерство. Нека спортът да бъде не само част от живота на Българската армия, нека спортът да бъде част от живота на всеки военнослужещ и цивилен служител“, заяви заместник-началникът на отбраната и председател на НВСФ вицеадмирал Емил Ефтимов.
През отиващата си година 
върхът на представянето на българските воини спортисти
бяха Седмите световни летни военни игри в У Хан – Китай, където в конкуренцията на 9320 спортисти от 120 държави България се нареди на 31-во място, а Ивайло Иванов от Центъра за елитен спорт завоюва златен медал в турнира по джудо. Също така трима военнослужещи и един цивилен служител с участието си в различни международни прояви постигнаха отлични резултати и издигнаха авторитета на българския военен спорт. Наградени от министър Каракачанов бяха освен Ивайло Иванов, капитан втори ранг Тодор Димитров, старши лейтенант Стойко Гашуров, редник Веселин Веселинов и ц.сл. Николай Колев.

Пулев: За мен е огромна чест
 

Претендентът за една от световните титли по бокс за професионалисти в тежка категория Кубрат Пулев бе видимо развълнуван, след като бе повишен в чин лейтенант от резерва в Българската армия. Боксьорът, който след няколко месеца ще се изправи срещу Антъни Джошуа, прDSC08639изна, че с радост би помогнал на воините в тяхната подготовка.

– Бихте ли помогнали на български воини за подобряването на тяхната физическа подготовка?
– Защо не, готов съм да го направя. Има какво да се предаде и аз има какво да им дам в тази насока. Иначе благодаря на министър Каракачанов, че ме удостои с това повишение. Аз съм готов да съдействам във всеки един момент за всичко.
– Това повишение ще ви даде ли още енергия преди мача за световната титла?
– Разбира се! Това е за мен наистина огромна чест, която ще ми даде по-голямо самочувствие, но пък същевременно е тежест и отговорност, защото да си част от Българската армия за мен е престиж. Надявам се с моето повишение да се привлекат още воини в редиците на нашата армия.
– Как се чувствате в тази униформа?
– Много комфортно! Наистина се чувствам горд.
– Преди години имаше един филм за лейтенант Кобрети със Силвестър Сталоун, който после изигра и Роки…
– Тук не е филм, а нещата са в реална обстановка. Пак ще кажа, че за мен е гордост да служа в Българската армия.
– Има ли нещо ново около организацията на мача с Джошуа?
– Не. Засега няма нищо ново. До един месец трябва да стане ясно къде ще се проведе и как ще се случат нещата.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top